Verkooptentoonstelling kunstenaars StEK Ermelo levert €2900 op voor Oekraïne

Foto: Grietje-Akke de Haas

Victor Kulbich was vanmiddag, zaterdag 9 juli, opnieuw erg ontroerd over alle steun die hij ontvangt van mensen uit Ermelo. Zo werd hem in het nieuwe onderkomen van de kunstenaars van StEK aan de Stationsstraat 75, symbolisch een cheque uitgereikt van maar liefst 2900 euro. Dit was de opbrengst van de verkooptentoonstelling die gedurende vier weken werd gehouden.

Mét hulp van StEK
Toen de oorlog uitbrak vluchtte Victor Kulbich uit Bucha, een stadje bij Kiev in Oekraïne. Samen met vier families, 14 personen, werd hij via PKN Hervormde gemeente in Ermelo liefdevol opgevangen in een woning aan de Ds. Medenbachweg. Kulbich was erg actief in Bucha. Als pastoor richtte hij al in 1991 de ‘Bethany Church’ in Bucha op, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Dichtbij de kerk werd de ‘Village of Hope’ gebouwd en een gebouw voor familie met wezen. Door de oorlog is alles vernietigd. De zoon van Kulbich, Alexander, is achtergebleven om humanitaire hulp te bieden met hulp uit de Westerse landen. Vanuit Ermelo probeert Kulbich alle hulp te bieden die hij kan, mét hulp van onder meer de kunstenaars van StEK.

Spontane actie
Rob de Haan van de Kunstcommissie van StEK vertelde over dit initiatief dat hij samen met Pieneke Majdanzic van de Kunstcommissie in samenwerking met Arie van Buuren namens PKN Hervormde gemeente in Ermelo op touw had gezet. “Eigenlijk was het een spontane actie in verband met de verhuizing van StEK uit het pand waar schoenenzaak Vedder in De Enk eerder was gevestigd, naar de Stationsstraat. Dat zou nog ongeveer vier weken duren. Als sponsor doneerde Arie van Buuren de verf voor de nieuwe ruimte. Wij zaten zo te praten over dat StEK iets wilde doen voor Oekraïne. Arie die via de kerk contact heeft met Kulbich, kwam met het idee dat we iets konden betekenen voor de wederopbouw van de kerk in Bucha en de daarbij horende gebouwen.”

Veel support
Waarop alle kunstenaars van StEK werden aangeschreven of zij een kunstwerk ter beschikking wilden stellen om deze te verkopen, waarbij de opbrengst of een gedeelte ervan bestemd zou zijn voor de wederopbouw van de kerk in Bucha en de daarbij horende gebouwen. De support voor de actie was groot. “We kregen wel honderd schilderijen en een tien á twintig beeldjes aangeboden voor de actie. Hoewel de verkoop langzaam op gang kwam, begon deze op een gegeven moment toch goed te lopen en was de opbrengst maar liefst 2900 euro.”

‘Thank you so much’
Toen De Haan de cheque uitreikte kwam Kulbich bijna woorden te kort om zijn dankbaarheid uit te drukken. “Thank you so much”, aldus een emotionele Kulbich. Al is de situatie in Bucha iets verbeterd, het is er nog steeds erg gevaarlijk, vertelde hij. Ook is er erg veel vernield. Specialisten van het leger zijn inmiddels bezig met het weghalen van mijnen. Waar mogelijk worden gebouwen en dergelijke gerepareerd. Soms zijn de gebouwen zo erg vernield dat de daadwerkelijke wederopbouw veel meer tijd gaat kosten en niet eerder kan gebeuren dan wanneer het vrede is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen