Eigenaar Hondenschool Kim in Ermelo hoeft toch geen dwangsom te betalen

Kim Mourits een dag voor de opening eind april 2020.
Kim Mourits een dag voor de opening eind april 2020.
Foto: archief Grietje-Akke de Haas

Kim Mourits, eigenaar van Hondenschool Kim aan de Harderwijkerweg 220 in Ermelo, hoeft toch geen dwangsom te betalen. De onafhankelijke bezwaarschriftencommissie waar Mourits een beroep op deed, is namelijk van mening dat het opleggen van een last onder dwangsom een te zwaar middel zou zijn geweest voor de overtreding die de gemeente constateerde.

Geluidsoverlast
Dit valt te lezen in het collegebesluit dat de gemeente Ermelo maandag 4 juli openbaar maakte over het onderwerp. Het strafbare feit betrof het overtreden van de vergunde lestijden. De gemeente kwam in actie omdat een omwonende bleef klagen over geluidsoverlast op tijden dat de Hondenschool geen les mocht geven. Daarop legde de gemeente de last onder dwangsom op.

Avondlockdown
Hoewel de bezwaarschriftencommissie oordeelde dat het college bevoegd was handhavend op te treden, vond de commissie de last onder dwangsom een te zwaar middel voor de overtreding in een bijzondere periode.  De overtredingen zijn namelijk geconstateerd in de periode gelegen tussen 28 november en 19 december 2021. In die periode gold er vanwege de coronamaatregelen een avondlockdown en konden de lessen niet op de vergunde tijden plaatsvinden.

Onevenredig
De commissie is ook van mening dat handhavend optreden van het college onevenredig was in verhouding tot de daarmee te dienen belangen, zodat het college van dergelijk optreden had behoren af te zien.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen