Naastenliefde: Frida en Ronald Tijdeman starten ‘Huisje Barmhartigheid’

Ronald en Frida Tijdeman in hun 'Huisje Barmhartigheid'.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Een beetje geschoeid op de leest van het Huis van Barmhartigheid, waar naastenliefde centraal stond. Dat is ‘Huisje Barmhartigheid’ dat Frida en Ronald Tijdeman uit Ermelo zijn gestart. Ofwel, mensen die het kunnen gebruiken een steuntje in de rug te geven. Dit doen Frida en Ronald door elke week op dinsdag een maaltijd voor ze te koken. “Wij willen een bijdrage leveren door om te zien naar elkaar en door te delen.”

Oppepper
‘Huisje Barnhartigheid’ staat bij Frida en Ronald op de dam aan de Konijnenwal 28. Erachter huist Driestroomhuis Damaris; een transitiehuis waar het stel jonge vrouwen/moeders begeleidt. Dit betreft de verzorging van de baby, een opleiding oppakken tot werk zoeken. ‘Huisje Barmhartigheid’ staat er al langer en werd in de periode van corona ingezet om mensen op te peppen en moed in te spreken. Zo stond de koffie klaar voor voorbijgangers tot een opbeurende tekst/overdenking op de luifel van het huisje. Zoals:

Wie in de avond een kip doodt
eet de volgende dag geen ei op z’n brood

‘Kom het maar halen’
Maar sinds een paar weken staat iedere dinsdag van 16.30 – 18.30 uur de luifel van ‘Huisje Barmhartigheid’ gastvrij omhoog. Dat is namelijk de dag dat Frida en Ronald koken voor mensen die om wat voor reden dan ook zelf geen warme maaltijd kunnen verzorgen. Daarbij werpen ze geen drempels op. “Weet je”, meent Frida oprecht, “het maakt mij niet uit. Als jij trek hebt in onze Chili con carne met echt rundvlees die een dag van tevoren is gegaard met kruidnagel erbij, kom maar. Kortom als iemand het nodig denkt te hebben, kom het maar halen, op is op!”

Gaarkeuken
Volgens Frida en Ronald zijn er allerlei redenen te bedenken waarom mensen geen warme maaltijd voor zichzelf (kunnen/willen) koken. Het kan om eenzame mensen gaan, zieke mensen of die herstellend zijn, mensen die om wat voor reden te verdrietig zijn om eten te koken tot mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. “Wij weten zeker dat er behoefte aan is. Stel dat de behoefte zo groot blijkt te zijn, dan doen we ook de donderdag erbij. Stel dat het dan nog niet voldoet aan de behoefte, dan wordt het naar onze mening tijd voor een gaarkeuken in Ermelo!”

Pakken naar behoefte
Frida en Ronald koken de kant en klare eenpansmaaltijden die variƫren van bami, macaroni tot diverse soorten stamppotten. Het gerecht wordt in een bakje gedaan wat voldoende is voor 2 personen. Op het laatste moment worden de met eten gevulde bakjes in half verzonken bakken van de toonbank van het huisje gedaan, met koelelementen erbij. Frida en Ronald staan niet zelf in het huisje om het eten uit te delen. Mensen mogen gewoon pakken naar behoefte.

Delen
“Als je het zelf goed hebt, wil je ook delen”, lichten Frida en Ronald hun initiatief toe. Frida: “Hiermee willen we het Koninkrijk van boven een beetje naar beneden brengen.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen