Victor Kulbich uit Oekraine: ‘Ik ben diep geraakt door de gastvrijheid, liefde en begrip’

Victor Kulbich, Pieneke en Rob.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Probeer je maar eens een voorstelling te maken van het feit dat je van de ene op de andere dag door oorlog moet vluchten, en alles in je thuisland moet achterlaten. Dat overkwam Victor Kulbich uit Bucha, een stadje bij Kiev in Oekraïne. Met vier families, 14 personen, is hij via PKN Hervormde gemeente in Ermelo liefdevol opgevangen in een woning aan de Ds. Medenbachweg. Hij zei het een voorrecht te vinden hier te mogen zijn, en is diep geraakt door de gastvrijheid, liefde en begrip van de Ermeloers op welk vlak dan ook.

Verkooptentoonstelling StEK
De hulp die hij en zijn families mogen ontvangen is enorm. Zo was vanmiddag, vrijdag 20 mei, de officiële opening van de verkooptentoonstelling, een initiatief van de kunstcommissie van StEK, het Stichting Ermelo’s Kunstcollectief dat zetelt in winkelcentrum De Enk. Tot en met zaterdag 11 juni biedt StEK aan alle bezoekers de mogelijkheid een kunstwerk te kopen tegen sterk gereduceerde prijzen om de verkoop te stimuleren. Doel is namelijk zo veel mogelijk kunst te verkopen waarvan de opbrengst bestemd is voor de wederopbouw van de kerk in Bucah en de daarbij horende gebouwen.

Opbrengst Oekraïne
De expositieruimte van StEK staat en hangt vol met een divers aanbod van schilderijen en beeldende kunst in verschillende prijsklassen. “Het is echte onze bedoeling”, lichtte voorzitter Pim Engelsman toe, “dat minstens de helft van de opbrengst is bestemd voor Oekraïne. Maar er zijn er ook kunstenaars bij die de hele opbrengst doneren.”  Het initiatief komt van Rob de Haan en Pieneke Majdanzic van de Kunstcommissie in samenwerking met Arie van Buuren namens PKN Hervormde gemeente in Ermelo.

Alles vernietigd
Victor Kulbich zei het een geweldig initiatief te vinden. Als pastoor richtte hij in 1991 de ‘Bethany Church’ in Bucha op, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Dichtbij de kerk werd de ‘Village of Hope’ gebouwd en een gebouw voor familie met wezen. Door de oorlog is alles vernietigd. De zoon van Victor Kulbich, Alexander, is achtergebleven om humanitaire hulp te bieden met hulp uit de Westerse landen.

‘Oekraine will winn’
“Oekraine will winn”, zei Victor Kulbich vol overtuiging. Wat hem een warm applaus van het publiek opleverde. Als de oorlog voorbij is, beloofde hij, dan keert hij terug naar zijn land voor de wederopbouw. Voor nu kon Victor Kulbich alleen maar zijn grote waardering uitspreken voor alle hulp. “This is much appreciated, I mean that from the bottom of my heart.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen