Veel belangstelling voor Herdenkingsdienst en Dodenherdenking in Ermelo

In 2020 en 2021 kon de Dodenherdenking bij het oorlogsmonument aan de Horsterweg om corona niet op de gebruikelijke wijze worden gehouden. Vandaag, woensdag 4 mei, wel. De belangstelling was groot. Waarnemend burgemeester Dorine Burmanje refereerde eraan in haar toespraak : “Ik ben blij dat u in groten getale bent gekomen; eindelijk kunnen we weer samen herdenken.”

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Indrukwekkend
Ook voor de Herdenkingsdienst in de Immanuelkerk, die voor de Stille Tocht naar de Horsterweg plaatsvond, was veel belangstelling. Die was relatief kort maar indrukwekkend. Zo droeg Lieve Kuipers een gedenkwaardig gedicht voor en en speelde Regioharmonie De Verbinding stijlvolle muziek.

Christelijke plicht
Herman Sietsma benadrukte in zijn overdenking onder meer hoe belangrijk herdenken is en dat moet blijven. “Wij willen immers nooit meer oorlog, maar dat is echter niet vanzelfsprekend”, verwees hij naar de aanvalsoorlog van Rusland tegen buurland Oekraïne. Daarnaast verhaalde Sietsma op indringende wijze over zijn familie in de Tweede Wereldoorlog. ‘Drie jongens’ noemde hij ze die in het verzet zaten en Joden hielpen. “Zij zagen het als hun christelijke plicht.” Twee van hen kwamen niet meer terug.

Traditie
Bas van der Mooren, voorzitter van de Oranjevereniging Ermelo, zette bij het oorlogsmonument aan de Horsterweg, de traditie voort met het benoemen van een aantal namen van personen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en op een of andere manier een relatie hadden met Ermelo. Bij elke naam vertelde Van der Mooren onder welke omstandigheden dit was gebeurd. Wat het des te aangrijpender maakte.

Goede Herderschool
Voor de officiële kranslegging lazen Hannah en Jeroen namens de Goede Herderschool een gedicht voor, en werd door Luna en Febe de krans gelegd. Harmonieorkest Excelsior verzorgde de muziek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen