LETS-ruilkring Ermelo: juist nu alles zo veel duurder wordt

Foto: LETS-ruilkring Ermelo

Leuke dingen doen en niet veel geld uitgeven. Nu de boodschappen duurder zijn geworden, de energiekosten zijn gestegen en benzine kostbaar is, is dat steeds minder vanzelfsprekend. Je kunt echter het leven een stuk aangenamer maken zonder diep in de buidel te tasten.

Dit vertelt LETS-ruilkring Ermelo in een persbericht.

LETS
Rond 1980 bedacht Michael Linton uit Canada een ruilsysteem het Lokaal Economisch Transactie Systeem (afkorting LETS) dat over de hele wereld gebruikt wordt. LETS is eigenlijk burenhulp (naoberschap) voor moderne tijden. Een plaatselijk ruilsysteem waarbinnen de leden met (grotendeels) gesloten beurs goederen en diensten uitwisselen. LETS Ermelo werd opgericht in januari 2000.

Hoe werkt de LETS-kring voor jou?
In Ruilkringen maakt men gebruik van een alternatief betaalmiddel in plaats van geld. De waarde van zo’n lokaal betaalmiddel spreken de leden onderling af. In Ermelo ruilen we met ‘PAUWEN’. Dit betaalmiddel wordt gebruikt om te zorgen dat er een evenwicht bestaat in geven en nemen.

Geld wordt alleen betaald wanneer er daadwerkelijke kosten gemaakt zijn. Bijvoorbeeld: wanneer iemand voor jou taxi heeft gereden wordt de benzine in euro’s vergoed. De aangeboden en gevraagde diensten zijn voor leden zichtbaar op de site van LETS. Als je iemand wilt benaderen voor een dienst, dan maak je daarmee afspraken: wat moet er gedaan worden, waar en wanneer, hoeveel Pauwen gaat dat opleveren.

Iedereen is vrij om over die Pauwen te onderhandelen, want de ene klus kost wellicht meer tijd dan de andere, maar is op een andere manier veel minder inspannend (avondje van 4 uur oppassen op een slapend kind, of 2 uur in de tuin werken met veel lichamelijke inspanning, maakt bijvoorbeeld nogal een verschil).

Waarom meedoen?

  • Je wilt uit idealisme dingen doen voor anderen en je vindt het ook prettig als anderen jou helpen.
  • Als LETS-lid leer je al snel mensen kennen. En dat zijn dan vaak gelijkgestemden.
  • Je kunt geld besparen doordat je betaalt met pauwen voor diensten die elders te duur zijn, of door iets te lenen in plaats van het zelf aan te schaffen.
  • Reparaties worden betaalbaar, omdat je geen hoog arbeidsloon betaalt.
  • Je kunt kunt geven waar je zin in hebt en nemen waar je behoefte aan hebt. Welke talenten heb jij?
  • Heb je groenten over uit de moestuin? Of spullen die je niet meer gebruikt? Bied ze aan!
  • Heb je materiaal nodig of wil je gereedschap lenen zodat je het niet zelf hoeft te kopen? Doe een oproepje en wellicht kan een ander lid je hieraan helpen.

Wie kan er allemaal meedoen?
Het leuke van een Ruilkring is dat iedereen mee kan doen. Mensen met verschillende interesses en kwaliteiten. Jong of oud, man of vrouw. Iedereen is gelijkwaardig en van harte welkom. Nieuwe leden zijn van harte welkom! Een Ruilkring functioneert het beste wanneer er veel mensen deelnemen. Lid worden van de LETS-Ruilkring Ermelo kost € 7,50 en 8 Pauwen per jaar contributie.

Activiteiten
Er zijn regelmatig ontmoetingsavonden om andere leden te leren kennen. Ook worden er gratis activiteiten georganiseerd waaraan je kunt meedoen. Een fotowedstrijd, het schrijven van een gezamenlijk verhaal, een wandeling en elkaar een cadeautje of kaartje bezorgen zijn voorbeelden uit het afgelopen jaar. Voor sommige activiteiten, bijvoorbeeld planten en stekjes ruilen, is een WhatsApp-groep.

Meer weten?
Kom dan naar het Huis & Tuin Event (14 mei op ‘t Weitje in Ermelo bij de muziektent 10 tot 16 uur) waar u van alles kunt doen en ervaren op het gebied van duurzaamheid. Ook LETS Ermelo zal daar met een kraam aanwezig zijn.

Voor informatie: kijk op de website van LETS-Ruilkring Ermelo of neem contact op via email [email protected] of bel 06-2754412.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen