Burgemeester Dorine Burmanje adopteert eerste lammetje bij schaapskudde Ermelo

Burgemeester Dorine Burmanje heeft vanmiddag, dinsdag 8 februari, het eerste lammetje geadopteerd bij de schaapskudde van Ermelo. Zij noemt het lammetje, een jongetje, Gerard, naar de ambtenaar op het gemeentehuis die bijna 50 jaar in dienst is. “Was het een meisje geweest dan had ze Sjaantje geheten, naar mijn moeder.” Daarnaast adopteerde Burmanje nog 4 lammetjes, eentje voor elk van haar kleindochters van 2, 4, 6 en 8 jaar oud.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

176 schapen in blijde verwachting
De geboortegolf van ongeveer 5 weken bij de schaapskudde startte op 3 februari. Sindsdien zijn er 19 ooi- en 29 ramlammeren geboren. Voor aanvang van de geboortegolf waren 176 schapen in blijde verwachting. De verwachting is dat er in totaal 200 lammetjes worden geboren.

Het verveelt nooit
Schaapsherderin Marion Derks, sinds februari 2004 jaarlijks ‘de vroedvrouw’ bij de schaapskudde, verveelt de lammertijd nooit. “Elk jaar is het weer geweldig, maar ook anders. Zo geven deze keer sommige schapen niet genoeg melk. Die lammetjes worden dan bij andere schapen gezet, en het gaat hartstikke goed.”

Begin april
Begin april gaat Marion met de schaapskudde en de lammetjes de hei op, inclusief de 72 jonge schapen die op het moment buiten staan. “Dat zijn de ooien die niet drachtig zijn. Af en toe gaan ze de hei op.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen