Voorkom dat frituurvet riool verstopt rond Oud en Nieuw

Foto: pixaby.com

Frituurvet verdwijnt nog te vaak in het toilet of in de gootsteen, waarna het aan de binnenkant van de riolering blijft plakken en zorgt voor verstoppingen. Daarvoor waarschuwt de Unie van Waterschappen, nu veel mensen thuis weer oliebollen gaan bakken. Er is een handige kaart om te zien waar u het gebruikte vet verantwoord kwijt kunt.

Jaarlijks enkele miljoenen euro’s
De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s. “De cijfers over door vet verstopte rioolleidingen verschillen per regio, maar een waterschap kan hier jaarlijks wel 200.000 euro aan kwijt zijn. Die kosten worden via de waterschapsbelasting uiteindelijk door de inwoners betaald”, aldus de koepel van waterschappen. Aan de andere kant halen bijvoorbeeld scholen, sportclubs en kinderboerderijen financieel voordeel uit het inzamelen van gebruikt frituurvet.

Veel voordeel te behalen
Volgens de Unie van Waterschappen kiest minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens ervoor om gebruikt frituurvet te recyclen. Wordt het echter ingeleverd bij een recyclepunt, dan wordt er biobrandstof van gemaakt. Giet vloeibaar frituurvet daarom terug in de verpakking – of in een lege plastic fles – en breng het naar de gele kliko bij een supermarkt of een ander inzamelpunt. Ook het plastic dat mee ingezameld wordt kan dan worden gerecycled.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen