Strenge lockdown: opnieuw een forse dreun voor horeca, winkeliers, kappers tot sportscholen

Foto: pixaby.com

Nog geen week na de aankondiging van de verlenging van de avondlockdown, staat ons vanaf morgen, zondag 19 december, tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 een strenge lockdown te wachten. Wat opnieuw een forse dreun is voor de horeca, winkeliers, kappers tot sportscholen die de deuren moeten sluiten. Dit is de uitkomst van de persconferentie die vanavond, zaterdag 18 december, werd gegeven.

Met medewerking van Sam Fish.

Nieuwe Omikronvariant
De strenge lockdown wordt nodig geacht vanwege de verspreiding van de nieuwe Omikronvariant. Daarom moet Nederland in strenge lockdown om die verspreiding terug te dringen. OMT-voorzitter Jaap van Dissel was ook aanwezig bij de persconferentie om één en ander toe te lichten.

Zorgwekkend
Van Dissel begon met de melding dat het OMT de situatie zorgwekkend vindt. “De piek van de Deltavariant lijkt achter ons te liggen. We zien op dit moment ook de gunstige resultaten van de huidige maatregelen.” Maar volgens hem zijn we er nog niet. “We maken ons zorgen om de opkomst van de Omikronvariant. Deze zorgt nu nog maar voor een klein deel van de infecties in Nederland. Maar dat aandeel zal vrij snel toenemen. Er is elke twee tot drie dagen een verdubbeling in de besmetting van deze variant”, aldus Van Dissel.

Boostervaccinatie
Een boostervaccinatie zou een opfrisser van ons afweersysteem geven. Daarmee neemt de bescherming voor de Omikronvariant weer toe. Niet alleen voor infectie, maar ook voor ziekteverschijnselen. En dus wordt de boostercampagne versneld.

Advies
Het OMT heeft het kabinet geadviseerd om extra maatregelen te nemen, naast de boostercampagne. “Die maatregelen kunnen niet anders zijn dan een intensivering van de huidige maatregelen”, zei Van Dissel. “En daarmee komen we in eenzelfde situatie als vorig jaar rond deze tijd. Dit is een voorzorgsmaatregel om de verspreiding van de Omikron te vertragen. In die tijd kan iedereen gebruik maken van de boostervaccinatie. Maar ook bieden we op deze manier iets meer ruimte aan de zorgmedewerkers. Er zijn nog veel onzekerheden. Het kán meezitten, maar dat hebben we met het coronavirus nog niet veel gehad.”

De lockdown
De nieuwe lockdown gaat in op zondag 19 december om 5.00 uur en duurt tot en met 14 januari. In de week daarvoor wordt gekeken naar hoe de situatie dan is. De norm voor het thuisbezoek gaat terug naar twee. Ook de maximale groepsgrootte buiten wordt twee personen. Met kerst en tijdens de jaarwisseling is dat vier personen. Hierbij gaat het om mensen van 13 jaar en ouder.

Verdere maatregelen

  • Alle winkels sluiten de deuren. Bestellen, retourneren en afhalen aan de deur is wel toegestaan.
  • Supermarkten, drogisterijen en essentiële winkels en diensten blijven open tot 20.00 uur.
  • Onderwijs en buitenschoolse opvang sluiten hun deuren. Noodopvang blijft beschikbaar voor hen die het nodig hebben. Voor onderwijs geldt het einde van de lockdown op zondag 9 januari. Wel wordt er geadviseerd afstandsonderwijs aan te bieden voor die eerste week. Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs na 10 januari.
  • Musea, theaters, bioscopen, pretparken, concertzalen, dierentuinen en horeca zijn gesloten. Afhalen voor de horeca mag gewoon.
  • Niet-medische contactberoepen mogen niet doorgaan. Wel-medische mogen wel doorgaan.
  • Sportlocaties binnen gaan dicht, buiten mag overdag van 5.00 tot 17.00 uur. Competities gaan niet meer door. Professionele sport gaat door zonder publiek. Zwemlessen voor diploma’s mag tot 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.
  • Er geldt een evenementenverbod. Uitvaarten met maximaal 100 gasten, weekmarkten en professionele sportwedstrijden zonder publiek, zijn uitgezonderd. Kerstmarkten zijn niet toegestaan.

Basisregels blijven belangrijk
De bovenstaande regels gelden uiteraard naast de basismaatregelen. Was je handen, blijf thuis bij klachten en laat je dan testen. Ga je bij iemand op bezoek of krijg je bezoek? Doe dan ook een zelftest. Zorg voor voldoende ventilatie in huis en houdt anderhalve meter afstand tot andere mensen. Beperk de contactmomenten. Vermijd drukte.

Zie ook rijksoverheid.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen