Juf Hilly Wassink (61) viert 40-jarig jubileum bij de Beatrixschool Ermelo

Hilly Wassink.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Hilly Wassink (61) vierde in november haar 40-jarig jubileum als kleuterjuf bij de Beatrixschool aan de Smidsweg in wijk oost in Ermelo. Een unicum, want volgens haar is zij de eerste vrouw die zo lang aaneengesloten werkt binnen het christelijk basisonderwijs in Ermelo, en ook nog op dezelfde school. “Indertijd was het normaal dat als je ging trouwen en kinderen kreeg, je thuis bleef.”

Ouderschapsverlof
Dat bleek niet aan Hilly besteed, ook niet de optie om tijdelijk te stoppen om bij de kinderen thuis te blijven, wat veel gebeurde in die tijd. Zij beriep zich op het Ouderschapsverlof, een net ingevoerde wettelijke regeling die ouders de mogelijkheid gaf en nog geeft om tijdelijk minder te gaan werken. Sindsdien heeft Hilly altijd iets meer dan de helft van een 40-urige werkweek gewerkt.

Veel werkeloosheid
Hilly was 19 jaar toen ze haar opleiding tot kleuterleidster aan de kleuterkweekschool KLOS voltooide. “In die tijd was er heel veel werkeloosheid. Ik heb toen wel 300 sollicitatiebrieven verstuurd naar scholen door het hele land, want ik wilde het onderwijs in.” Omdat het solliciteren niet vlotte ging Hilly aan de slag op Veldwijk, op de afdeling bezigheidstherapie. Tot het moment dat het solliciteren wel slaagde, en ze bij de Beatrixschool aan de slag kon; 21 jaar was ze toen.

Op kamers
“Al vrij snel nadat ik hier kwam wonen ging ik op kamers bij mevrouw Schriever aan de Varenlaan.” Hilly is namelijk geboren en getogen in Nunspeet. Ermelose heeft ze zich echter altijd gevoeld. “Nunspeet was immers de gemeente Ermelo, het gemeentehuis stond ook in Nunspeet.”

Kleuterschool de Springplank
Het jaar 1981 was ook wat het onderwijs betreft een compleet andere tijd. Er was toen nog sprake van een lagere school en een kleuterschool. In 1985 werden ze samengevoegd tot een nieuwe onderwijsvorm voor kinderen van vier tot twaalf jaar, de basisschool. Ook Hilly startte haar carrière op een kleuterschool die bij de Beatrixschool hoorde. “Dat was de Springplank, een schooltje met één klas, een toiletgroep, keukentje en een aparte gespreksruimte. Het gebouwtje stond aan de Bovistlaan, op de plek waar nu sportcentrum Triade staat, in het bos. Ik stond daar als kleuterjuf helemaal in mijn eentje, en dan ben je 21.”

Kleuterschool De Korenbloem
De Beatrixschool had in die tijd ook nog een kleuteronderkomen op het eigen terrein, en kleuterschool De Korenbloem. “Wij wisten allemaal dat de nieuwe onderwijsvorm eraan stond te komen. Pas later in de jaren 90 zijn de aparte kleuterscholen ondergebracht bij de Beatrixschool.”

Oog voor kinderen
Hilly had met de applicatiecursus voor volledig bevoegd onderwijzer aan alle groepen les kunnen geven. Toch lag haar hart al die 40 jaar bij de kleuters. “Ik houd zo van het spontane van hele jonge kinderen, dat echte. En ik haal er nog steeds heel veel plezier en voldoening uit. Aan met pensioen gaan denk ik ook niet, ik zie het wel. Bij het werken met kleuters blijf ik dicht bij mezelf en probeer me in te leven in de kinderen, wil echt oog voor ze hebben. Kinderen moeten niet bang voor je hoeven zijn. Als je een goede relatie met ze hebt, doen ze alles voor je. Je moet wel duidelijk tegen ze zijn, want er zijn natuurlijk grenzen.”

Lekker veel spelen
De leefomgeving van jonge kinderen is in al die 40 jaar flink veranderd. “Tegenwoordig hebben ze veel meer prikkels te verwerken, terwijl kinderen juist behoefte hebben aan rust en structuur. De manier waarop de wereld is veranderd heb ik niet echt invloed op, maar ik kan ze hier op school wel een stuk rust geven om bij te komen. Je hoeft geen gekke dingen met ze te doen. Laat ze maar lekker veel spelen zodat ze al die prikkels kunnen verwerken.” Kinderen varen volgens Hilly wel bij voorspelbaarheid. “Dat vinden ze heerlijk. Ik werk dan ook met een dagritmekaart met pictogrammen, dan weten de kinderen waar ze aan toe zijn.”

1000 kleuters
Zo’n 1000 kleuters heeft Hilly tot dusver onder haar hoede gehad, rekende het onderwijsteam uit die haar half november op een jubileumfeestje trakteerde, samen ouders van de kinderen. “Het leuke is dat ik nu de kinderen van oud-leerlingen bij mij in de groep heb.”

Uitzonderlijk?
Veertig jaar bij dezelfde school, is dat niet uitzonderlijk?  Niet echt meent Hilly. “Je veranderde niet zo maar van school. Het is namelijk heel lang de regel geweest dat wie het laatst komt werken bij een school, het eerste eruit gaat mocht dat nodig zijn. Dus je kon wel gaan solliciteren bij een andere school, maar dan moest je voor je dienstjaren weer van onder af aan beginnen.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen