Strengere maatregelen: vrijwel alles op slot van 17.00 tot 5.00 uur

Foto: pixaby.com

Vanavond, vrijdag 26 november, zijn er strengere maatregelen aangekondigd om het coronavirus eronder te krijgen, tijdens een persconferentie die demissionair premier Mark Rutte  gaf, samen met coronaminister Hugo de Jonge. Reden voor de vervroegde persconferentie was dat het aantal coronabesmettingen nog nooit zo hoog is geweest als in de laatste weken. De strengere maatregelen die vandaag zijn aangekondigd gelden voor drie weken, tot 19 december 2021. Op 14 december wordt de situatie opnieuw beoordeeld. 

Met medewerking van Sam Fish.

Avondlockdown vanaf 17.00 uur
Met ingang van zondag 28 november om 05.00 uur geldt er een avondlockdown. Alles is dan van 17.00 tot 5.00 uur gesloten. Kappers, winkels, theaters, sportclubs/scholen, vrijwel alles. Er gelden uitzonderingen voor essentiële locaties zoals supermarkten en drogisterijen, die mogen open blijven tot 20.00 uur. Medische contactberoepen en tankstations houden hun normale openingstijden. Professionele sportwedstrijden kunnen zonder publiek ’s avonds doorgaan. De horeca mag ook na sluitingstijd nog open blijven voor afhalen en bezorgen.

Anderhalve meter met mondkapje
De verplichting van het mondkapje én de anderhalve meter geldt nu overal. Er zijn geen uitzonderingen meer voor locaties waar een coronatoegangsbewijs geldt. Het mondkapje moet dan op als er wordt gewandeld. Als je op je plek zit, dan mag deze af. Dit geldt ook voor doorstroomlocaties als beurzen. De verplichte anderhalve meter afstand kan ervoor zorgen dat er minder mensen naar binnen mogen.

Blijf zoveel mogelijk thuis
Een ander belangrijk onderdeel van het verminderen van contactmomenten, is het reizen. Blijf zoveel mogelijk thuis. Voor thuisbezoek geldt nu een maximum aantal bezoekers van vier personen. Ga ook maar bij één persoon per dag op bezoek. Ga je bij iemand langs of komt er iemand bij jou langs? Doe dan voor de zekerheid een zelftest. Wees ook extra voorzichtig bij contact tussen kinderen en mensen van 70 jaar en ouder.

Werk thuis!
Voor het werken geldt nu; werk thuis! Kan dat niet? Houd dan op het werk anderhalve meter afstand tot de collega’s.

Onderwijs
Het onderwijs blijft open. Niet omdat er geen tot weinig besmettingen zouden zijn. Maar het sluiten van scholen heeft gigantische gevolgen voor de leerlingen. En dus blijven ze open. Maar dat vraagt dus wel om een aantal afspraken. Denk aan looproutes en mondkapjes in de gangen. Ouders wordt gevraagd de kinderen zoveel mogelijk alleen naar school te laten gaan, indien dit kan. Er wordt ook gevraagd om twee keer per week een zelftest te doen. Dit geldt voor alle leerlingen en studenten vanaf groep 6.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen