Ermelo en Harderwijk doen mee aan Orange the World

Foto:

Van 25 november tot 10 december wordt wereldwijd actie gevoerd onder de naam Orange the World. Op initiatief van serviceclub Soroptimist Noordwest Veluwe en met medewerking van de gemeente Ermelo kleurt het Raadhuisplein vanaf donderdag 25 november ruim een week oranje. Ook de gemeente Harderwijk zet twee gebouwen in de oranje spotlights: de Grote Kerk en het ‘t Klooster. Hiermee wordt lokaal aandacht gevraagd voor de actie “Stop geweld tegen vrouwen en kinderen”.

Dit meldt serviceclub Soroptimist Noordwest Veluwe in een persbericht.

Waarom Orange the World?
Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen te maken met geweld. Dit geweld kan van allerlei aard zijn; van huiselijk geweld tot online stalking. Veel van deze vrouwen en kinderen doen geen aangifte of melding, omdat zij zich schamen, schuldig voelen, bang zijn niet serieus genomen te worden of omdat ze niets liever willen dan het achter zich te laten.

Soroptimist Noordwest Veluwe in actie
Naast het initiatief om het Raadhuisplein in Ermelo en een gebouw in Harderwijk oranje te kleuren, draagt Soroptimist Noordwest Veluwe, de boodschap nog op andere manieren uit. In Ermelo wordt op verschillende plekken de tekst “Stop geweld” op straat aangebracht. Dit gebeurt met milieuvriendelijke oranje krijt, dat na een paar dagen weer vervaagd. Zaterdag 27 november van 10.00 tot 14.00 uur delen leden van de club folders uit met informatie en het telefoonnummer 0800-2000 van Veilig Thuis. Dit is het telefoonnummer waar mensen geweld kunnen melden of voor hulp kunnen aankloppen. In Ermelo gebeurt dit op het Raadhuisplein en in Harderwijk staan we op op de weekmarkt – Kloosterplein.

Iedereen kan helpen geweld te voorkomen
Geweld begint niet vanzelf en stopt ook niet vanzelf. Iedereen kan een rol spelen in het stoppen van geweld. Of je nu opvoeder, leraar, huisarts, vriend, partner, collega, buur, oma, of klasgenoot bent. Helpen kan door een vraag te stellen, een luisterend oor te bieden, door ervaringen te delen en door het gesprek aan te gaan over wat is nu geweld en waar begint het? Ook kun je het nummer 0800-2000 van Veilig Thuis doorgeven.

Ik ben #medestander
Op de website www.geweldtegenvrouwenmelden.nl staat uitleg en informatie over verschillende vormen van geweld tegen vrouwen en welke meldpunten daarvoor beschikbaar zijn. Daarnaast nodigen we iedereen uit om onderdeel van de oplossing te worden en zich medestander in strijd tegen geweld te verklaren. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij/zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega.

Achtergrondinformatie
Aan de Orange the World campagne doen meer dan honderd landen mee. De aftrap is op 25 november en eindigt op 10 december. Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden