Horeca en winkeliers opnieuw de dupe van aangescherpte coronamaatregelen

Horecaondernemers zoals Henk Lubbersen, Marco van Dijk en Erwin van den Berg krijgen opnieuw te maken met verscherpte maatregelen.
Foto: archief Dave Prins

Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge hebben vanavond, vrijdag 12 november, tijdens een persconferentie aangegeven dat de coronamaatregelen opnieuw moeten worden aangescherpt.

Met medewerking van Sam Fish.

Besmettingen lopen fors op
De strengere maatregelen komen doordat de besmettingscijfers de laatste weken weer oplopen. Gisteren en vandaag waren er al meer dan 16.000 besmettingen per dag. Het weekgemiddelde staat op dit moment zelfs op 13.100 besmettingen per dag. En dat is reden genoeg voor de overheid om de teugels weer strakker te trekken. De strengere maatregelen gaan morgen, zaterdag 13 november, om 18.00 uur in en gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw beoordeeld in. Opnieuw zijn de winkeliers en de horecagelegenheden de dupe van de aangescherpte maatregelen.

Per direct extra maatregelen
Per direct gaat er een pakket nieuwe maatregelen in. Allereerst is dat het thuisbezoek, want de meeste besmettingen gebeuren in huiselijke sfeer. Het advies is daarom om niet meer dan vier gasten van 13 jaar en ouder te ontvangen per dag. Dus geen feestjes of grote bijeenkomsten. Ook niet als de meeste mensen gevaccineerd zijn. “Want hoe goed je ook beschermd bent, het is nooit voor de volle 100 procent.”

Thuiswerken
Het werk is ook een grote besmettingsbron. Veel mensen werken nog thuis, maar meer mensen zouden thuis moeten werken. Afstand houden op het werk blijkt heel lastig zijn. En dus wordt het thuiswerkadvies aangescherpt. Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. Maar met allen basisregels en adviezen kom je er niet.

Harde ingrepen
Er zijn zes afzonderlijke, maar harde ingrepen, die op zaterdag 13 november om 18.00 uur ingaan. Dat zijn de volgende:

  • Verplicht 1,5 meter afstand waar geen coronatoegangsbewijs geldt. Dit geldt niet voor mensen uit één huishouden. Denk bijvoorbeeld aan een restaurant, maar ook bij het winkelen. Bij sporten, kunst en cultuur en in het openbaar vervoer geldt het niet.
  • Daar waar het coronatoegangsbewijs geldt, wordt een zitplaats verplicht. Hierbij is er een uitzondering voor doorstroomlocaties. Bij horeca en concertzalen is een zitplek dus verplicht, maar bij musea en kermissen niet.
  • Er geldt een verplichte sluitingstijd voor horeca, winkels en niet-essentiële dienstverleningen. Tussen 20.00 en 6.00 uur is de essentiële detailhandel gesloten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan supermarkten. Tussen 18.00 en 6.00 uur sluiten winkels en niet-essentiële dienstverlening. Denk ook aan contactberoepen als kappers en schoonheidsspecialisten. Horeca mag na 20.00 uur nog wel open zijn voor bezorgen of afhalen.
  • De sluitingstijd van 18.00 tot 6.00 geldt ook voor evenementen. Behalve voor culturele voorstellingen met zitplaatsen. Dat wil zeggen dat theaters en bioscopen open mogen blijven. Wel geldt er een maximum van 1250 personen per locatie.
  • Alle sport kan doorgaan, maar wel met een kleine aanpassing. Er geldt vanaf zaterdag 13 november een verbod op publiek bij wedstrijden en trainingen. Zowel overdag als ’s avonds, amateur en professioneel.
  • Vanaf zaterdag 13 november geldt er een verplichte maximale groepsgrootte van 75 mensen in het MBO, HBO en Universitair onderwijs. Hier geldt een uitzondering voor de tentamens.
  • Rutte laat weten dat uitvaarten volgens de wet onder evenementen vallen. Deze mogen echter gewoon doorgaan zoals dat nu het geval is.

Daarnaast meldt de rijksoverheid.nl dat het kabinet een bredere inzet van het coronatoegangsbewijs overweegt. “Hiervoor wordt het wettelijk mogelijk gemaakt dat het coronatoegangsbewijs ook verplicht wordt voor de meeste detailhandel en voor dierentuinen en pretparken. Daarnaast wordt het mogelijk gemaakt om het coronatoegangsbewijs ook op de werkvloer te vragen. Deze wetsvoorstellen zijn vorige week al aangekondigd. Daar komt een nieuw wetsvoorstel bij. Het wordt voor ondernemers mogelijk gemaakt om straks te kiezen tussen 3G (gevaccineerd, genezen of getest) met een verplichte vaste zitplaats of 2G (gevaccineerd of genezen) zonder vaste zitplaats. Dit wetsvoorstel wordt zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer gestuurd.”


Vanavond lijkt voorlopig de laatste keer dat we mogen dansen! Trek je leukste outfit nog even uit de kast, zet die lach op je gezicht en ga met ons nog één keer even helemaal los.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden