Stal Ermelo zoekt dringend vrijwilligers voor begeleiding paardrijden gehandicapten

Foto: eigen foto

Na de coronalockdown en zomerstop is Stal Ermelo terug in bedrijf. Niet alleen zijn de reguliere dressuur- en springlessen opgestart, ook de activiteiten vande Stichting Paardrijden Gehandicapten Ermelo vinden per september weer plaats. Juist op de groep ruiters met een beperking hebben de coronaperikelen nu hun weerslag, zo ervaren Jaap en Sjerstin de Vries, eigenaren van Stal Ermelo.

Bijzondere vorm van paardensport
Stal Ermelo is vanaf 2014 de thuisbasis voor de Stichting Paardrijden Gehandicapten Ermelo(SPGE). Voor mindervalide ruiters en amazones is paardrijden niet vanzelfsprekend en alleen mogelijk door de inzet van geschikte paarden, speciale hulpmiddelen en een vast team van vrijwilligers. Stal Ermelo stelt belangeloos de paarden en accommodatie beschikbaar. De nonprofitorganisatie SPGE ondersteunt deze bijzondere vorm van paardensport via donaties en sponsorbijdragen, waarmee specifieke voorzieningen zoals een duozadel, rolstoelzadel of tillift kunnen worden aangeschaft. Echter, vrijwilligers zijn niet ‘te koop’, maatschappelijke betrokkenheid komt van de mensen zelf.

Vrijwilligers zijn cruciaal
Stalhoudster Sjerstin de Vries legt uit: “Veiligheid staat bij ons voorop. Vrijwilligers zijn cruciaal bij het paardrijden door mensen met een functiebeperking. Afhankelijk van hun gesteldheid en de mate waarin zij zelfstandig kunnen zitten en rijden, worden deze ruiterstijdens de lessen door minimaal één en soms zelfs twee of drie vrijwilliger(s) intensief begeleid.” Haar man, Jaap de Vries, vult aan: “Een aantal van onze vaste begeleiders is na de lockdown gestopt en nieuwe vrijwilligers dienen zich slechts beperkt aan. Onlangs hebben zich gelukkig twee enthousiastelingen gemeld. Daar zijn we heel blij mee, maar meer hulp is welkom.”

Grote glimlach op mijn gezicht
Nieuwkomer Jacqueline vertelt: “Bij Stal Ermelo worden gezelligheid en professionaliteit gecombineerd. Iedereen is welkom en vanaf de eerste dag voelde ik mij hier thuis. Als vrijwilliger bij de SPGE moet je natuurlijk affiniteit met paarden en de doelgroep hebben, maar dan ik kan ook het iedereen aanraden om te komen helpen. Het is fijn iets te kunnen betekenen voor deze bijzondere mensen, die zo veel plezier beleven aan de omgang met
paarden en het paardrijden. Elke zaterdagmorgen opnieuw draag ik graag mijn steentje bij en keer ik na afloop met een grote glimlach op mijn gezicht huiswaarts.”

Wachtlijst
“Wij willen niets liever dan de aangepaste lessen openstellen voor meer mensen, ongeacht hun lichamelijke, geestelijke of sociale beperking. Op het ogenblik geldt een wachtlijst, gewoonweg door het tekort aan begeleiders. Wij hopen dat daar binnenkort verandering in komt”, aldus Sjerstin tot besluit.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Jaap de Vries & Sjerstin de Vries-Vermeulen
Telefoon: 0341-560888 | 06-43256767
E-mail: [email protected]
Website: www.stalermelo.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden