Natuur- en MilieuPlatform doet in Ermelo mee met landelijke Duurzame Huizen Route

Foto: NMP Ermelo

Op de zaterdagen 30 oktober en 6 november zijn er weer open dagen bij duurzame huizen in het kader van de landelijke Duurzame Huizen Route. In Ermelo coördineert het NMP (Natuur- en MilieuPlatform) deze route. Op vijf locaties zijn er huizen open gesteld, waarvan vier met warmtepompen en een met InfraRood warmtepanelen worden verwarmd. Alle vijf zijn dus gasloos.

Voor alle woningen moet u zich even aanmelden op www.duurzamehuizenroute.nl/ermelo I.v.m. corona worden maar afspraken met maximaal 2 mensen uit één huishouden tegelijk gemaakt, dus de keuze is beperkt. Met het aanmelden krijgt u het adres.

De volgende vijf woningen doen mee:

  • Een nieuwbouwwoning in 2015 gebouwd. De woning is gebouwd met isolatieblokken die volgestort worden met beton. Daarnaast wordt de woning verwarmd met een warmtepomp die de warmte uit de grond haalt. De stroom wordt nagenoeg geheel zelf opgewekt met PV zonnepanelen. Deze woning is open op 6 november.
  • Een 2 onder 1 kapwoning uit 1992. De woning heeft het nieuwe systeem Solarfreezer. In de zomer wordt warm water van de PVT panelen op het dak gehaald en in de grote waterzak in de kruipruimte opgeslagen. In de winter wordt de warmte uit dit water met een warmtepomp opgewaardeerd voor de verwarming van de woning. Deze woning is open op 6 november.
  • Een tussenwoning uit 1967. De woning is in de afgelopen jaren stuk je voor stukje geïsoleerd en voorzien van HR++ glas. De vloerisolatie van PUR is vervangen door thermokussens. In 2019 is de CV vervangen door InfraRood warmtepanelen voor de verwarming. Het douchewater wordt verwarmd door een elektrische doorstroomgeiser. Deze woning is open op 6 november.
  • Een hoekwoning uit de jaren 70. Deze woning is geheel verduurzaamd door het aanbrengen van isolatie en HR++ glas. Sinds 2020 heeft de woning een warmtepomp die de warmte uit de lucht haalt. Deze woning is open op 30 oktober.
  • Een vrijstaande nieuwbouwwoning van 2019. Deze heeft rondom tripple glas en heeft zuinige balansventilatie met WTW (WarmteTerugWinning). De woning wordt verwarmd met een warmtepomp die de warmte uit de grond haalt. Voor de warmwatervoorziening worden doorstroomgeisers gebruikt. De stroom wordt volledig zelf opgewekt met zonnepanelen. In de tuin is een grote regenwateropvang en op het platte dak van de uitbouw is een sedumdak aangebracht. Deze woning is open op 30 oktober.

Meer informatie kunt u vinden op www.nmpermelo.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden