Tip: Crescendo en Stedelijke Harmonie maken verkering wereldkundig met bijzonder concert

Het concert brengt je in opperste vervoering.
Het concert brengt je in opperste vervoering.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Christelijke Harmonie Crescendo uit Ermelo en Stedelijke Harmonie uit Harderwijk flirtten al langere tijd met elkaar. Sinds de zomer is er echter sprake van een heuse verkering. Dit maken de harmonieorkesten als nieuw opgericht Regionaal Orkest wereldkundig met een wel heel bijzonder concert op vrijdagavond 5 november in het Kerkelijk Centrum in Ermelo.

Lekker samen muziek maken
Of de verkering tussen de twee harmonieorkesten naar meer gaat smaken zal de tijd uitwijzen. Vooralsnog blijven de orkesten zelfstandig. Het belangrijkste op dit moment is dat de leden samen lekker muziek kunnen maken. Want net als bij andere orkesten tot koren liep ook bij Crescendo en Stedelijke Harmonie het ledenaantal terug. Een trend die voor een groot deel te wijten is aan de coronacrisis. Lange tijd mocht er niet gezamenlijk worden gerepeteerd en voor Crescendo is het al een jaar geleden dat ze een concert konden geven. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de muzikanten van beide harmonieorkesten als Regionaal Orkest zich heel erg verheugen op het eerste concert op 5 november.

Wereldpremière
Bovendien wordt het een bijzonder concert, want als Regionaal Orkest verzorgen de muzikanten de wereldpremière van het door musicus Hans Verheij gecomponeerde muziekstuk ‘Wu Wei’. Verheij is al ruim 30 jaar trompettist in het Radio Filharmonisch Orkest en 6 jaar bij Joop van den Ende Producties. “Ik gun het Regionaal Orkest de primeur omdat dirigent Ronald Slager een goede bekende en collega van mij is. Ook ken ik Hilda en Adriaan Versluis van Crescendo goed. Bovendien heb ik op de trombone een paar keer meegespeeld met Crescendo.”

Groots en meeslepend
Een repetitieavond leert dat het om een grootse en meeslepende muziekuitvoering gaat. Wat onder meer komt doordat het Regionaal Orkest qua bezetting zo compleet klinkt. Maar het muziekstuk ‘Wu Wei’ is minstens zo overweldigend mooi omdat het ‘íets’ met je doet. Het brengt je in opperste vervoering, daagt je uit, ontroert en inspireert. De inhoud en de vorm van het boekje ‘Wu Wei’ van de schrijver Henri Borel (1869 -1933) vormde voor Hans Verheij de inspiratie voor het door hem gecomponeerde muziekstuk.

De Wijze stond voor mij, en zag mij aan.
En het was een openbaring.
Het was of ik een groot Licht zag; een licht, dat niet verblindde, maar rust gaf. Hij was zo groot en recht als een palm. Zijn gezicht was zo kalm als een avondstond met stil maanlicht en roerloze bomenkruinen. Zijn gehele lichaam was zo statig als de Natuur, zo mooi van eenvoud, zo van-zelf opgerezen als een berg of een wolk. Er was een heiligheid om hem als om een landschap, als in plechtige schemering de ziel daarvan afganst in het late licht en in de devote dichter een gebed opruist.
Zijn ogen zagen diep in mij, en ik voelde mij bevreesd bij die blik, en zag mijn arme leven in al zijn kleinheid. Ik kon geen woord zeggen, en voelde zwijgend zijn licht in mij gaan.
Fragment uit het boekje ‘Wu Wei’

Pure poëzie
Als een kostbare kleinood koestert Verheij het door hem ‘stukgelezen’ boekje in groot lettertype, dat hij begin jaren ’80 cadeau kreeg. In deze kleine novelle vertelt Verheij, beschrijft Borel op verhalende wijze de filosofie van het Taoïsme, waarin ‘Wu Wei’ een begrip is dat inhoudt van weten wanneer wel actief op te treden en wanneer niet. “Niet alleen de inhoud raakte me, maar ook de vorm; het is pure poëzie. Al zijn Nederlanders een nuchter volk, het taalgebruik in het boekje toont aan dat de Nederlandse taal ook heel poëtisch kan zijn.” Het boekje heeft Verheij met het muziekstuk ‘Wu Wei’ in drie verschillende delen verklankt:

  • Ontmoeting met de Wijze van Shien Shan
  • Tao, Liefde en de Essentie
  • Als vanzelf

Vanzelf
Verheij vat het begrip ‘Wu Wei’ samen: “De fout die veel mensen in bepaalde situaties maken is dat ze te snel handelen. Dat werkt niet of averechts. Vaak is het beter je te onthouden van actie, dan lossen de situaties zich vanzelf op. Met andere woorden; laat het maar even gebeuren, blijf aan de zijlijn staan, als er actie wordt verwacht komt dat vanzelf.”

Het is eenvoudig een instrument te bespelen; het enige wat je moet doen is de juiste toets op het juiste moment te gebruiken en het instrument speelt zichzelf.
Hans Verheij

In de rol van verteller
Tijdens het concert kruipt Verheij in de rol van verteller. Tussen de verschillende delen door leest hij fragmenten voor uit het boekje ‘Wu Wei’. Naast ‘Wu Wei’ zullen enkele andere werken gespeeld worden, waaronder ‘The Four Noble Truths’ van Philip Sparke en ‘In a Chinese Temple Garden’ van Albert W. Ketèlbey.

  • Het concert vindt plaats op vrijdagavond 5 november in het Kerkelijk Centrum, Jeugdkant 16 te Ermelo en begint om 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Toegang € 5,- p.p. Het concert duurt ongeveer een uur en na afloop is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee (€1,-).
  • Een coronatoegangsbewijs (QR-code) is verplicht, er zal gecontroleerd worden bij de ingang. Vanwege de coronamaatregelen worden belangstellenden verzocht zich HIER aan te melden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen