Buurthuis Ons Huis zwaait Gerrie Ruiter (60) uit

Gerrie en Johan Ruiter.
Foto: Vereniging Ons Huis

Het bestuur van Vereniging Ons Huis, leden, familie en buurtgenoten hebben maandagavond 4 oktober tijdens de ledenvergadering, Gerrie Ruiter (60) officieel uitgezwaaid. Zij was maar liefst 25 jaar beheerder van ‘Ons Huis’, het buurthuis aan de Zeeweg 100 dat onder meer wordt gebruikt voor vergaderingen, verjaardagen, feesten, bazaar, clubactiviteiten en kerkdiensten. Gerrie werd in het zonnetje gezet met een fraai bos bloemen, een oorkonde en een dinerbon.¬†

Tranen over de wangen
In feite was Gerrie al eerder vertrokken, maar de coronamaatregelen stonden het tot voor kort niet toe dat Gerrie een officieel en feestelijk afscheid kon krijgen. “Had ik het afscheid toen gehad”, vertelt Gerrie, “dan hadden de tranen mij over de wangen gebiggeld. Want het kostte me veel moeite om het werk los te laten.”

Helemaal mee vergroeid
Gerrie heeft het als beheerder van ‘Ons Huis’ namelijk altijd erg naar de zin gehad. “Wat dat betreft was ik er helemaal mee vergroeid. Ik heb het van bijna niets opgebouwd tot wat het nu is. Natuurlijk moest ik me aan afspraken houden, maar ik had heel veel vrijheid. Er was niemand die je op de vingers keek, ik kon het helemaal naar eigen inzicht invullen. Daarnaast was de samenwerking met het bestuur erg goed.”

Voldoening
Het gaf Gerrie erg veel voldoening ‘haar klanten’ tevreden naar huis te zien gaan. “Het contact met al die mensen was ook altijd hartstikke leuk. Daarom vind ik het ook zo fijn om als vrijwilliger er af en toe nog rond te lopen.”

Betaalde baan
Indertijd wilde Gerrie graag iets om handen hebben, want haar jongste ging naar school. Ze zag de advertentie voor een beheerder in de krant staan, waarop ze besloot te reageren. “Ik werd gebeld of ik wilde langskomen, bleek het te gaan om een betaalde baan, terwijl ik dacht dat het vrijwilligerswerk was.” Op dat moment was Lubbert Ruiter (geen familie) voorzitter en werd Geertje Bakker haar rechterhand.

Niet te combineren
De te werken uren bleken zeer variabel; van 5 tot 40 per week, naar gelang het seizoen en het aantal vergaderingen tot feestjes. “Na 6 jaar ben ik gestopt als beheerder omdat mijn man Johan voor zijn werk de hele week van huis was. Dat viel niet te combineren met een jong gezin met 4 kinderen.” Gerrie bleef ‘Ons Huis’ trouw als schoonmaakster en Corrita Verhoef werd beheerder.

Weer proberen
Na 6 jaar gaf Corrita aan te willen stoppen als beheerder. Gerrie: “Onze kinderen waren toen wat groter, dus besloot ik het weer te proberen.” De 15 jaren die volgden was Gerrie erg druk met haar werk als beheerder, tot de coronacrisis ieders leven ontregelde. Zo moest onder meer de horeca de deuren sluiten.

Deuren dicht
Gerrie: “Ik weet dat ik nog tegen Corrita zei, zij was mijn rechterhand, ‘Joh, dit kan wel eens 14 dagen duren’. Zo’n periode vond je aan het begin van de crisis al heel wat.” De deuren van het buurthuis bleven echter voor lange tijd gesloten. “Sinds juni zijn ze weer zachtjes aan begonnen met vergaderingen, en nu weer met kleine feestjes.”

Niet redden
Tijdens de lockdown-periode en Gerrie thuis zat, kreeg zij de tijd om over haar werkzame leven na te denken. Ze kwam tot de conclusie dat ze iets anders wilde gaan doen. “Hoezeer ik het als beheerder ook naar de zin had, het waren wel veel te werken uren. Ik dacht bij mezelf: ‘Dat ga ik niet redden tot mijn 67ste’.”

Gastvrouw
Gerrie solliciteerde bij Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe en werkt sinds november 15 uur per week als gastvrouw in Woonzorgcentrum Elim in Putten. Het werk bevalt haar uitstekend en het aantal te werken uren geven haar nog genoeg tijd om te besteden aan haar 10 kleinkinderen. “Ik pas regelmatig op, want nu kan het het.”

Bedankt Johan
Terugkijkend op haar jaren bij ‘Ons Huis’ beseft Gerrie hoeveel steun ze altijd heeft gehad van haar man Johan. Daar is ze hem erg dankbaar voor. “Met 6 dagen in de week werken, en nooit weten wanneer je moest werken, was het wel een baan die veel van je priv√©leven eiste. Maar Johan heeft me altijd aangemoedigd en achter me gestaan.”

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden