Humor, schoonheid, ontroering en variatie domineren kunstroute ‘Da Vinci Etaleert’

De kunstenaars van ateliers en galerie Leonardo da Vinci aan de Kerklaan 8 in Ermelo hebben zichzelf weer overtroffen met de jaarlijks in oktober gehouden kunstroute ‘Da Vinci Etaleert’. Het thema ‘Ode aan het Landschap’ inspireerde elke kunstenaar op zijn of haar eigen manier. Met als resultaat een grote variëteit aan kunstwerken die worden geëxposeerd in de etalages van winkels van Ermelose ondernemers in de Stationsstraat, winkelcentrum De Enk, Raadhuisplein, Kerklaan, Dr. Holtropstraat en bij galerie Leonardo da Vinci.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

In al haar glorie
Het kan niet anders of de diverse kunstwerken ontlokken de toeschouwer een lach. Een lach van ontroering, humor, bewondering tot een diepe zucht van instemming en herkenning. Want de natuur in al haar glorie wordt verbeeld met schilderijen, gedichten, beelden, fotografie en keramiek.

Met humor
Ontroerd worden door de natuur en haar schoonheid bewonderen spreekt voor zich. Maar er een stukje humor in zien weet kunstenaar Niek Stegink als geen ander te verbeelden. Expert in het striptekenen weet hij ook prachtig de omgeving van de schaapskooi te verbeelden. Zijn voorliefde voor het tekenen van stripfiguren kan hij echter niet laten. Onder de indruk van de schaapskudde moest hij dan ook in een hoek van het schilderij een ooi tekenen die door de warmte bevangen haar vachtje als een jas uittrekt.

Foto-expositie met audiotour
Bijzonder is daarnaast de foto-expositie met audiotour in galerie Leonardo da Vinci, die is samengesteld door kunstenaar Janneke Blom. Wie de foto’s bewondert krijgt te horen wat er door haar heen ging toen zij de weg kwijt was tijdens een vakantie op Tenerife. Janneke: “Ik vertel er ook bij dat ik tijdens het verdwalen helemaal niet aan google maps op mijn mobiel heb gedacht.”

Podium
De kunstroute ‘Da Vinci Etaleert’ werd vanmiddag, vrijdag 1 oktober, feestelijk geopend door Petra Boersma. Boersma biedt met Kunst Hub BinK aan de Beekstraat in Elburg een podium bieden aan jonge nieuwe, net afgestudeerde kunstenaars. Ook 2 kunstenaars van Leonardo da Vinci hebben deze eer gehad.

Kwetsbaar
Boersma vergeleek de natuur met de kunstenaars van Leonardo da Vinci. “Zoals de natuur kwetsbaar is maar absoluut zichzelf, zo mogen de kunstenaars bij Leonardo da Vinci dat ook zijn.” Ze uitte haar lof over de kunstwerken die de liefde en waardering voor de natuur uitbeelden. “Maar ook wordt aandacht gevraagd voor landschapsvervuiling door windmolens”, zo waardeerde Boersma de kunstenaar.

Gedichtenboom
Voor de officiële opening onthulde Boersma samen met kunstenaar Aryan Sherafati de gedichtenboom die te bewonderen is bij galerie Leonardo da Vinci. In deze boom hangen diverse gedichten als ‘Ode aan het Landschap’. Hieronder een gedicht geschreven door Marielle Prins.

er gebeurt wel degelijk iets

het lijkt wel of hier
niets gebeurt maar
dat is onzin
het mos groeit en groeit
en perst met kracht
bloemen de wereld in
onder onze neuzen
te zien
voor ieder die wil

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden