Tip: Aalt Hijmissen uit Ermelo debuteert als kunstschilder bij Kunstroute Noordwest Veluwe

Aalt Hijmissen.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Aalt Hijmissen (64) uit Ermelo maakt zijn debuut als kunstschilder bij de Kunstroute Noordwest Veluwe. Op zaterdag 18 september van 11.00 tot 17.00 uur zijn de schilderijen van Aalt te bewonderen in een speciaal voor dit doel ingerichte expositieruimte aan de Hoenderweg 7 in Ermelo.

Verrassing
Ingewijden weten al langer dat Aalt schildert. Voor veel mensen zal het echter een verrassing zijn, daar ze Aalt kennen als een zeer betrokken vrijwilliger bij de Ermelose voetbalclub FC Horst én de man die al decennialang de meest mooie houtsnijwerken maakt. Nog altijd prijkt bijvoorbeeld een fraaie wanddecoratie van zijn hand in het clubhuis van FC Horst, die een voetballer verbeeldt die een doelpunt scoort.

Onder de indruk
Het is even wennen voor Aalt om in de belangstelling te staan. Niet omdat hij onzeker is; hij blijft gewoon het liefst op de achtergrond. Maar hij wil zijn schilderijen graag laten zien aan een breed publiek, dus besloot hij zich aan te melden bij de de Kunstroute Noordwest Veluwe. Bij uitstek de manier voor kunstenaars om meer over het verhaal achter hun kunstwerk te vertellen, en uitleg te geven over hun manier van werken. De ballotagecommissie was onder de indruk van het werk, wat iets zegt over zijn kwaliteiten als kunstenaar.

Ambacht
Zelf ziet Aalt zich niet als een kunstenaar. “Schilderen is betrekkelijk nieuw voor mij. In het begin is het ook een hele strijd geweest, maar ik werd er steeds bedrevener in. Daarom zie ik het schilderen ook meer als een ambacht.” Door een nekhernia kwam het housnijwerken op een lager pitje te staan. Na een operatie en een lange periode van revalideren vatte Aalt het plan op weer te gaan tekenen, wat hij van jongs af aan goed kan. Maar hij stort zich vooral op het schilderen.

Klassieke auto’s
Hoe schilder je een autoruit zodat het echt glas lijkt, het glanzende chroom van een bumper tot de weerkaatsing van de zon op het glanzende lak. Want Aalt haalt namelijk zijn inspiratie voor zijn schilderijen uit de uitgestrekte natuur in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Tijdens deze reizen  raakte hij geboeid door de spookstadjes, oude benzinestations en de roestende klassieke auto’s uit de jaren 1940/’50 die geregeld op een verlaten plek staan. En laat dit decor nu net de sfeer zijn waarmee hij zijn gevoelens kan vertalen naar het witte doek.

Nare en rottige tijd
Want met onder meer het verlies van zijn baan in 2017 had Aalt het erg moeilijk. “Het was een nare en rottige tijd. Mijn uitdaging was hoe ik dat nare gevoel kon uitdragen. In feite kruip ik tijdens het schilderen gewoon in de auto en leg ik mijn gevoelens in het schilderij.” In de eerste instantie zal het publiek geboeid raken door de prachtige en indringende manier waarop Aalt de vergane glorie van de eens zo trots blinkende bolides in een desolaat ogend landschap heeft weten te schilderen. De titels echter en bepaalde details in de schilderijen zeggen zo veel meer over het proces van verwerken van zijn gevoelens waar Aalt mee worstelde.

Gebutst en gebarsten
Het schilderij met de titel ‘Hurt’ bijvoorbeeld die een gebutste, vuile en roestige Chevrolet Pick up uit 1953 voorstelt. Of het schilderij met de titel ‘Still got the view’, waarin Aalt als het ware op de achterbank van een Old truck uit 1948 is gekropen, om het stuur en het dashboard vast te leggen. Wat raakt en moed schept is het uitzicht in de verte dat hij door de gebarsten voorruiten weergeeft. Schilderijen die op dat moment zijn gemoedstoestand weergeven.

‘Still Shining’
Het gaat namelijk om een serie van 20 schilderijen met als titel ‘Still Shining’. “Dit zie je terug in elk schilderij. Want ondanks alle shit die je meemaakt moet je blijven shinen”, glimlacht hij. Een serie bovendien die als je deze in chronologische volgorde zou zetten, illustreert dat het gaandeweg steeds beter met Aalt ging. “Dat het langzaamaan beter is geworden zie je ook aan de titels van de schilderijen.”

Nieuwsgierig?
Belangstellenden kunnen alvast een kijkje nemen op de website van Aalt Hijmissen: www.rusty66art.com. Ook is de collectie houtsnijwerk van Aalt te bewonderen op deze website.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden