Column Henny Kreeft: ‘Waarschuwing voor het Oranjevirus’

Foto: pixaby.com

Column Henny Kreeft: ‘Waarschuwing voor het Oranjevirus’.

Een nieuwe pandemie is niet uit te sluiten, het Oranjevirus waart weer rond in Nederland. Het aantal besmettingen neemt toe. Een complete lock-down is echter NIET te verwachten. Echter het virus is zeer besmettelijk, waar op dit moment nog geen vaccin tegen te koop is. Géén Janssen, géén Pfizer en géén AstraZeneca.

Ik weet niet of u het Europees kampioenschap voetballen probeert te volgen. Met nadruk op probeert. Nu ben ik altijd een groot voetbalfan geweest. Niet verder vertellen hoor, maar ik ben Feyenoord-fan. En ik heb ze nog gevolgd, de grote namen als Coen Moulijn, Eddy PG, Ove Kindvall, Eric Botteghin, Ruud Gullit, John de Wolf en noem ze maar op.

Als klein kind had ik altijd problemen met een oom uit Tilburg. Hij als fervent aanhanger van Willem II, zat me altijd te jennen dat ik geen cluppie had. En mijn moeder maar zeuren dat ik er een moest nemen. Tenslotte heb ik voor Feyenoord gekozen. En mijn oom kwam toen met de foto van alle elf – echt een hele grote poster – van Feyenoord. En ingelijst.

Al die jaren proberen de wedstrijden te volgen. En dan de verschillende kampioenschappen, ook die van Oranje. Maar het lijkt er steeds meer op dat de geest uit mijn Oranje-fles is. Ik weet niet hoe het komt, misschien wel dat ik de grote namen mis. Ik moet wennen aan de nieuwe namen en daar ben ik dus niet zo goed in, blijkt nu !

Maar nu dit kampioenschap. Op Nederland 1 én 3 een wedstrijd. Probeer dan eens wat te volgen. Nu is er ook nauwelijks een goede serie of film op tv, behalve op de dagen dat er een echte wedstrijd gepland staat. En dan moet je dus blijven schakelen. Soms heb je drie tv’s nodig.

Oranje is dus een ronde verder gekomen en dat is dus ook goed te merken op tv. De ene Oranje-reclame naar de andere. De een nog ‘irritanter’ dan de andere. Vooral als hij vijf keer op dezelfde avond en op de verschillende zenders voorbij komt. Maar, ik moet eerlijk zeggen, die reclame van die supermarkt met de muziek van De Snollebollekes (Brabant hé!), daar ben ik gek op. Naar links, naar rechts.

Maar dan buiten, in de wijken. Ik zie af en toe een vlaggetje of iets meer. Een spandoek met Oranje. Maar daar blijft het dan wel bij. Hebben dan meer mensen last van het flesje en die geest? Of zou het Oranjevirus al zover zijn, dat we met z’n allen in quarantaine zitten? In dat geval ben ik benieuwd wat er na zondag gaat gebeuren. Nederland moet tegen Tsjechië. En zonder enige voetbalkennis, zeg ik dat ‘we’ het moeten redden tegen die elf. Het is altijd beter dan tegen Duitsland of Portugal.

Maar daarna gaat het pas echt gebeuren!. En dan hoop ik toch nog meer Oranjegevoel in de wijken te kunnen aanschouwen. Kom op mensen, schouders eronder en Hup voor Oranje. Juist in deze moeilijke Corona-tijd is het voetbal een goede uitlaatklep. Een Oranje-uitlaatklep. En dan wel te hopen dat we winnen. Ik lijk wel die van de reclame ‘Alles voor Oranje’. Daarna komt er een dame die zegt: “Mevrouw, waar liggen de bitterballen?” Tja…

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen