Stoer kunstwerk van docentes met lef op Chr. College Groevenbeek Ermelo

15 jun 2021, 15:24 Nieuws
24en kunstwerk2
Grietje-Akke de Haas

Ga er maar aanstaan, een kunstwerk bedenken voor een saaie en lege wand van pakweg 12 meter bij 1.5 meter in een klaslokaal. Een wand daarnaast met halverwege een ronding. Bovendien zijn voor de muur zitplaatsen gemaakt zodat leerlingen op hun gemak tegen de wand aan kunnen leunen. Wat in de praktijk slijtageplekken oplevert.

Met fotoserie door Grietje-Akke de Haas.

Stoer en enorm

Fotobehang of een mooi tafereeltje schilderen op de wand was dus bij voorbaat geen optie. Het zou ook een beetje voor de hand liggend zijn. En zulke types zijn Alida van Beek en Eva Maziarz, respectievelijk docente beeldende kunst/CKV en docente beeldende kunst/techniek, nu juist niet. Zij verstaan namelijk hun vak waarbij ze leerlingen leren zich buiten de gebaande paden te wagen. Zijzelf deden dit ook met het stoere en enorme kunstwerk dat sinds een paar weken het kunst- en technieklokaal op Christelijk College Groevenbeek in Ermelo siert.

Uitdaging

De uitdaging van het ontwerp was vertelt Alida, om de vakken kunst en techniek op een spectaculaire manier met elkaar te verbinden. Wat inhield dat alle disciplines die er worden behandeld tijdens het examenvak CKV tot uitdrukking moesten komen. Ofwel, wat er op de wand kwam, moest te maken hebben met kunst, cultuur en techniek. Ook moest het kunstwerk natuurlijk de leerlingen aanspreken. Daar zijn de twee dames uitstekend in geslaagd.

Als een strip

Want het gaat om kunst zoals kunst is bedoeld. Je blijft kijken en ontdekt steeds weer nieuwe elementen. Wat dat betreft 'leest' de wand nu als een strip die blijft verrassen, een glimlach op je gezicht tovert en tegelijkertijd een vertrouwd gevoel geeft.

Fameuze penseelstreken

Zo kom je de fameuze penseelstreken tegen van de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh, een facet van Rembrandt van Rijns beroemdste schilderij De Nachtwacht, Oud-Hollandse huisjes, de toren van Pisa, gitaren, theater-, zang- en dans tafereeltjes tot robotica die ook in het kunstwerk is verbeeld.

In de stijl van Keith Haring

De tekeningen die zo'n prachtige samenhang vormen zijn door Alida en Ewa in de stijl van Keith Haring ontworpen, de Amerikaans kunstenaar die beroemd werd om zijn cartoonachtige schilderingen en tekeningen. Dit maakt het kunstwerk luchtig, speels en erg aansprekend.

Lef

Maar de crux van het hele verhaal is wel de praktische oplossing het kunstwerk te vervaardigen van cortenstaal. Wat meteen het lef aantoont van de twee docentes. Een kunstwerk van staal zou immers pas echt slijtageplekken voorkomen. Voor de vervaardiging van het kunstwerk namen ze contact op met oud-leerling Thorben Dooper die bijMicro B.V./Metaal-roestvaststaalwerkenwerkt in Harderwijk. Alida: "Voor Micro B.V. was het ook een primeur, want kunst maken was voor dit bedrijf een nieuwe stap."

Lasersnijder

De lijnen van de tekeningen werden uitgespaard met een lasersnijder voor metaal in platen van cortenstaal van 1,50 meter hoog, waarvan één gebogen werd voor de ronding van de wand. Alida: "Hiermee kunnen we meteen de leerlingen de werking van een lasersnijder uitleggen; het technieklokaal hiernaast heeft namelijk een lasersnijder voor onder meer houtplaten."

Scherpe kantjes

Eenmaal stevig aan de muur 'verankerd' met grote schroeven, werden de scherpe kantjes weggeschuurd en schilderden Alida en Ewa de uitgespaarde lijnen in de gewenste kleuren.

banner van buuren schildersbedrijf