Ledenraad wist niets van aanstaande sluiting van kantoor Rabobank in Ermelo

Foto: google.nl/maps

De ledenraad van Rabobank Randmeren afdeling Ermelo was niet op de hoogte van de sluiting van het Rabobank kantoor in Ermelo. En dat terwijl een ledenraad meedenkt en -beslist over het beleid van ‘onze’ bank. Lid Dick Bilder vindt de manier van acteren respectloos naar de ledenraad toe. “We begrijpen dat het kantoor op termijn dicht moet, maar op deze manier is veel te kort door de bocht.”

Nog dit jaar dicht
Bilder krabbelde zich woensdag achter de oren toen hij de advertentie zag waarin de verkoop van de kantoorruimte van de Rabobank werd aangekondigd. In de veronderstelling dat de Rabobank de kantoorruimte terug zou gaan huren om op die manier kantoor Ermelo nog een aantal jaren open te houden, maakte een e-mail van Erik Groeneveld, Directeur Rabobank Ermelo, aan klanten van de Rabobank Ermelo daar korte metten mee. Het kantoorpand aan de Stationsstraat 75 wordt namelijk dit jaar nog gesloten.

Lokale meerwaarde weg
Bilder vreest voor het lokale gezicht van de Rabobank. “Anderhalf jaar terug is er nog met succes voor gevochten dat het kantoor open zou blijven, want er wordt veel omzet gemaakt. Rabobank Nederland besloot echter dat er kantoren van Rabobank Randmeren dicht moesten. Maar met de sluiting is de lokale meerwaarde gewoon weg, en wordt ‘onze’ bank net als de andere banken.” Bilder maakt zich niet alleen druk om de sluiting van het kantoor. “Met de directiewisseling die onlangs plaatsvond is Paul Verhoef, algemeen directeur Rabobank Randmeren, aan de kant gezet. Ze gaan gewoon met de botte bijl erdoor.”

Machtsvacuüm
Harmen Endendijk, lid van de ledenraad Ermelo, reageert op de aanstaande sluiting. “We wisten van de grote lijnen om tot het sluiten van kantoren te komen. De lijn van Rabobank Randmeren was de kantoren zo lang mogelijk open te houden. Dit is goed voor de klant en ook voor de Rabobank betekent het meer handel. Daarom verrast het besluit mij wel degelijk. We zitten net in de overgangsfase met het vertrek van de algemeen directeur en ‘de dwarsliggers’, in de hoedanigheid van de raad van commissarissen, zijn weg. Het lijkt erop dat de sluiting in dit machtsvacuüm maar gauw is voltrokken. Ik wist het niet, en de rest van de ledenraad ook niet. Concreet hadden we van tevoren op de hoogte moeten zijn.” Endendijk betreurt het besluit en zegt:

Van oudsher is Ermelo echt een Rabodorp, bij donderslag gaat het kantoor nu gesloten worden.

In de verkeerde volgorde
Erik Groeneveld, Directeur Rabobank Ermelo, spreekt van een slechte timing. Oftewel, wie wat als eerste had moeten weten en wanneer, heeft in de verkeerde volgorde plaatsgevonden. “Daarin werden wij ingehaald door de advertentie.” Groeneveld verwacht dat de sluiting geen personele consequenties heeft. Zij krijgen elders in de regionale kring een werkplek. Net als Groeneveld zelf als specialist Private Banking, te zijner tijd.

Lokaal betrokken blijven
Hoewel dan aangestuurd vanuit Utrecht is het volgens Groeneveld de bedoeling lokaal betrokken te blijven. “Daar gaan wij onze uiterste best voor doen.”

Achtergrond
In november 2020 maakte het FD volgens banken.nl bekend dat het aantal filialen van Rabobank na de coronacrisis tenminste de helft lager zal zijn dan voor die tijd. Dat werd opgemaakt uit interne stukken waarop het FD de hand had weten te leggen. In de plannen, genaamd Bankieren 3.5, werd gesproken over sluiting van achttien lokale banken en een terugloop van 335 filialen tot 100 à 150 filialen. ‘Naar eigen zeggen niet om meer winst te maken, wel om de teruglopende inkomsten te compenseren’.

Verder meldde banken.nl dat het FD meldt dat Rabobank wil gaan werken met veertien regionale kringen. Daarin komen medewerkers van vier tot zes lokale banken samen per expertisegebied, zoals kredietverlening aan het mkb, verzekeringen of hypotheken. Op die manier denkt de bank meer inkomsten te genereren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen