Voorlopig nog geen ‘terrasje pakken’, kabinet verlengt coronamaatregelen

Pinkstermaandag 2020.
Foto: archief Grietje-Akke de Haas

Omdat de besmettingscijfers zorgwekkend oplopen worden de huidige maatregelen om het coronavirus en ‘de broertjes en zusjes’ eronder te krijgen verlengd tot en met dinsdag 20 april. Dit maakte demissionair premier Rutte vanavond, dinsdag 23 maart, tijdens een persconferentie bekend. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. 

Niet meer ruimte
Tijdens de vorige persconferentie op 8 maart werd gezegd dat terrassen mogelijk voor Pasen open konden en dat er dan ook meer ruimte kwam voor de detailhandel. Dat kon alleen onder de strenge voorwaarden dat het aantal bezette ic-bedden stabiel zou zijn en het reproductiegetal rond de 1 zou blijven. Helaas is dat niet het geval. Er liggen nu 623 mensen met corona op de ic. Het reproductiegetal staat op 1,11. Dit getal laat zien hoe snel het virus zich verspreidt. Bij een reproductiegetal van rond de 1 blijft het aantal besmettingen ongeveer gelijk.

Cijfers leidend
Op 13 april is een volgende persconferentie waarin wordt gezegd wat er na 20 april mogelijk is. Als de cijfers eerder een positief beeld laten zien, dan kan een maatregel ook eerder worden aangepast. Als de cijfers tegenvallen, kan een maatregel eerder worden aangescherpt.

Vaccineren
Vaccineren zal een belangrijke stap zijn naar een samenleving zonder coronamaatregelen. De verwachting is dat vanaf begin juni veel meer mogelijk is, omdat dan een grote groep mensen gevaccineerd is. Volgens de planning heeft in juli 2021 iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik gehad.

Basisregels
Ook benadrukte Rutte het naleven van de basisregels: handen wassen, afstand houden en testen en thuisblijven bij klachten.

Ons eigen gedrag blijft de snelste weg naar versoepeling

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden