Ria Adam (62) uit Ermelo maakt zwerfafval-wandelingen met God

Ria Adam.
Foto: archief Grietje-Akke de Haas

Ria Adam (62) die in Ermelo-West woont, ergert zich al jaren heel erg aan zwerfval dat overal rondslingert. “Vanuit mijn geloofsleven echter liet God mij zien dat ik net zo erg ben als de mensen die afval zo van zich afgooien. Sindsdien ben ik er consequent iets aan gaan doen. Want ik kan me wel blijven ergeren en er vervolgens niets aan doen. Maar ik kan ook proberen Gods schepping schoner achter te laten.”

Positieve energie
Vooral sinds het moment dat het coronavirus mensen veel beperkingen oplegt, is Ria vaker gaan wandelen; elke dag met uitzondering van het weekend. Dat levert haar veel positieve energie op. “Door zo vaak te wandelen heb ik de lente vorig jaar bijvoorbeeld heel bewust meegemaakt.”

Rondje steeds groter
Zwerfafval opruimen tijdens het wandelen begon Ria in het klein met eerst een rondje in haar eigen straat. Dat rondje werd al snel groter en breidde zich uit naar omliggende straten, het fietspad langs de Arendlaan tot de Westerkerk bij de rotonde. Maar ook de Zandkampweg, Bulderweg en Nijkerkerweg kwamen aan de beurt, en zelfs de Telgterweg tot aan De Oude Meul.

Op pad met 3 tassen
Tegenwoordig draagt Ria 3 tassen bij zich op haar zwerfafval-wandelingen zodat ze de troep alvast van elkaar kan scheiden. “Ik neem alles mee wat niet in de natuur thuishoort.” Dat varieert van heel veel papier (folders), kassabonnen, sigarettenverpakkingen -“ik scheid het papier van het plastic’-, blikjes, plastic, flessen, sigarettenpeuken, snoeppapier, werkschoenen, kookpan, fietslampen, mondkapjes tot plastic emmers of teiltjes. “Het blik en de flesjes verzamel ik voor de Westerkerk die daar geld voor krijgt.”

Zwerfafval-wandelingen met God
“Zwerfafval-wandelingen met God”, noemt ze haar dagelijkse doordeweekse tripjes. “Ik bid elke dag welke kant ik op moet. Vanmorgen bijvoorbeeld wist ik het niet. Maar ik voelde dat ik richting de Bulderweg moest gaan, wat ook bleek. Door de harde wind was daar namelijk heel veel troep naar toegewaaid. Ik geloof ook dat God mijn ogen heeft getraind op het waarnemen van zwerfafval.”

Zó genieten
Elke doordeweekse dag gaat Ria om 7.30 uur de deur uit voor haar zwerfafval-wandelingen met God, en om 9.00 uur is ze weer terug. “Als je zo vroeg de deur uitgaat komt de zon op en zijn er nog maar weinig mensen. Dan kan ik zó genieten van het alleen op pad zijn met God. Vaak zing ik erbij zoals het opwekkingslied dat begint met de zinnen: ‘De zon komt op, maakt de morgen wakker, mijn dag begint met een lied voor U’.”

Erg slecht
Met haar verhaal wil Ria een stuk bewustwording creëren bij mensen. In de eerste plaats natuurlijk dat ze hun afval niet van zich afgooien. Want al die troep op straat, in de bermen, plantsoenen tot in de bossen ziet er niet alleen niet uit, het is bovendien erg slecht voor de natuur, dier en mens.

Help mee
Maar Ria hoopt ook dat mensen haar voorbeeld gaan volgen. “Zo krijg ik complimenten bij de vleet, waar ik erg blij mee ben. Maar ik denk tegelijkertijd: ‘Doe er zelf wat mee. Ga niet wandelen zonder spullen. Neem ook een tasje mee en help zwerfafval opruimen’.”

Voor informatie en inspiratie
Via de gemeente Ermelo heeft Ria materiaal te leen om zwerfafval op te ruimen. Ze kan zich voorstellen dat mensen vragen hebben over het hoe en wat, zoals wat te doen met het verzamelde zwerfafval. Of misschien zijn mensen geïnteresseerd zwerfafval-wandelgroepjes te vormen. Voor informatie en inspiratie mogen belangstellenden dan ook telefonisch contact met haar opnemen via 06 1858 6647.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden