Column Henny Kreeft: ‘Nog maar één week’

Foto: pixaby.com

Column Henny Kreeft: ‘Nog maar één week’.

Het lijkt er op of dat alle media nog maar één item hebben – behalve dan de bijtende hond van president Biden – en dat is de politiek. Overal waar je kijkt – en Ermelo is precies als de rest van Nederland – zie je alleen reclame over de politieke partijen. Maar één ding valt meteen op en dat is dat steeds eigenlijk alleen maar de ’grote’ partijen aan het woord komen. En dit gaat zelfs zo ver, dat rond het RTL Nieuws vroeg in de morgen steeds Forum voor Democratie voorbij komt.

Specifiek voor Ermelo vielen me de laatste dagen enkele ‘aardige’ artikelen op. Het eerste wat ik zag, was de gratis cursus ‘Politiek actief voor de gemeente’. Nu ben ik altijd al gek geweest over dit soort zaken – niet tegen mijn vrouw vertellen, want die heeft helemaal niets met politiek, alhoewel ze wel gaat stemmen – en blijf ik op verschillende plaatsen er over schrijven. Ondertussen ook bezig met een opiniestuk over Het Debat.

Maar het viel me wel op dat de cursus pas begint na de verkiezingen, mogelijk is het dus gekoppeld aan de volgende verkiezingen, de gemeenteraadsverkiezingen. In dat geval dus op tijd! De info zegt dat de cursus bedoeld is voor iedereen die wat meer wilt weten over de gemeente en voor de mensen die de politiek in willen. Het is gratis, dus gewoon doen.

Een volgend artikel ging over het bezoek van het Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, Eppo Bruins aan een aantal prefab-woningen. De heer Bruins gaf aan dat hij geschokt en verontwaardigd was over de woningen. Hij noemde het zelfs onveilig wonen en “… Eén voor één tonen ze de scheuren in de muren, de scheve kozijnen en de vochtproblemen …“. De vraag is wat de politiek nu gaat doen met dit soort zaken of dat het alleen maar verkiezingsbezoeken en -stunts zijn.

En zo komen we bij het belangrijkste item, nl de verkiezingen van de 17e, die uiteen vallen in twee belangrijke onderwerpen: het aantal partijen dat meedoet en natuurlijk Coronaproof.

Dit jaar doen zo’n 37 partijen mee aan de landelijke verkiezingen en voor een andere site had ik een artikel over zes onderwerpen die van lokaal belang zouden zijn. Wat me deze keer opviel, was dat bij het eerste onderwerp, de visserij, dat zo’n 17 partijen die meedoen met de verkiezingen, geen opmerking of programmaonderdeel op dat punt hadden. Dat is jammer, maar wat dat nog jammerder is, dat de meeste partijen niet mogen meedoen bij het landelijke grote Debat. Dan had men de partijen nog verder konden ondervragen. Van alle kanten een gemiste kans.

Tenslotte, de pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus en de veiligheid bij het stemlokaal. Van allerlei kanten wordt hier op gewezen, zoals dit jaar drie dagen stemmen, stemmen per post, mondkapjes, handen wassen bij binnenkomst en weggaan. Daarnaast zat er bij het stemformulier nog een bijlage over de veiligheid in deze dagen. Dus het moet gewoon veilig zijn en dus verwachten de politici dat we met z’n allen gaan stemmen. De laatste keer was de opkomst in Ermelo 84.1 procent. Zouden we dit jaar dat percentage ook weer halen?

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden