Worstel jij ook zo met de keus welke partij/kandidaat voor de Tweede Kamer verkiezingen?

Foto: Grietje-Akke de Haas

Worstel jij ook zo met de keus op welke partij en welke kandidaat je gaat stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen? Raadpleeg je de verschillende kieswijzers, stem je met je ogen dicht of ga je maar helemaal niet stemmen? Bram Burggraaff uit Ermelo worstelt er net zo goed mee. Daarom lichtte hij een aantal partijen stevig door om het voor zichzelf duidelijk te maken. Hij deelt ‘zijn studie’ graag. Niet om iemand een bepaalde richting op te sturen, of dat hij meent het allemaal wel te weten. Het is zijn persoonlijke kijk op de landelijke politiek. Wellicht herkent iemand zichzelf erin, steekt er wat van op of vermaakt zich ermee.

Door Bram Burggraaff.

Grote, onhaalbare beloftes
Over een week gaan we naar de stembus voor misschien wel de belangrijkste verkiezing van de laatste 50 jaar. Dat zou je overigens niet zeggen, als je de campagnes volgt. Zoals gewoonlijk zien we weer het bekende gekrakeel en worden er door de meeste partijen weer grote, onhaalbare beloftes gedaan. Daarbij wordt met vele miljarden gesmeten, terwijl ieder zinnig mens begrijpt dat het jaren gaat duren voor de rekening van de Corona-crisis betaald is.

Op welke partijen kunnen we volgende week het beste stemmen.

*VVD
De partij van onze joviale, goed bespraakte minister-president, die graag de geschiedenis in wil gaan als langs zittende premier. Hij is de gedoodverfde winnaar van de komende verkiezingen. Als crisismanager heeft hij het afgelopen jaar indruk gemaakt, al zal de toekomst moeten uitwijzen, of er wel de juiste beslissingen zijn genomen. Maar goed, met 50% van de kennis valt het niet mee om 100% beslissingen te moeten nemen.

Er is echter ook een andere Rutte. In de 11 jaar dat hij aan het bewind is geweest, zijn er de nodige politieke schandalen geweest, die vele politici (het meest van VVD-huize), de kop hebben gekost, terwijl de minister-president er zelf steeds mee wegkwam. Dat heeft hem niet voor niets de bijnaam Teflon-Mark opgeleverd. In VVD kringen lijkt men dat haast wel een geuzennaam te vinden, maar daar kijken de gedupeerden in de diverse zaken toch heel anders tegenaan. Wellicht had het de premier gesierd om na de dramatische oudertoeslagaffaire, net als Asscher en Wiebes zijn consequenties te trekken en uit de politiek te stappen. Maar nee, Rutte doet of het hem allemaal niet valt aan te rekenen en gaat vrolijk door.

*PVV of FvD
Stemmen op deze partijen is zinloos. Met hun programma en opstelling lijkt een coalitie vormen met andere partijen onmogelijk. De PVV van Geert Wilders heeft nog wel een aantal reële standpunten. Zo blijft het moeilijk uit te leggen aan jonge stellen die al vele jaren wachten op een sociale huurwoning, dat statushouders wel direct een huis krijgen toegewezen. Om het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen te behouden, zouden gemeentes moeten worden verplicht om extra huizen te laten bouwen om te voorkomen dat gedupeerden niet nog langer op een woning moeten wachten. Forum van Democratie leek onder leiding van Thierry Baudet helemaal de weg kwijt. Volgens hem is Corona niet meer dan een griepje… je zult maar een dierbare verloren hebben door Covid-19.

*CDA
Toen Hugo de Jong zich terecht terugtrok als lijsttrekker om zich volledig te kunnen richten op het Corona-beleid heeft het CDA m.i. een grote fout gemaakt. Men koos niet voor Pieter Omzigt, die bij de lijsttrekkersverkiezing nipt verloor, maar wel bijna 50% van de stemmen kreeg. Pitbull Omzigt was de ideale kandidaat geweest om het Rutte echt moeilijk te maken in de verkiezingsstrijd. In de kamer stelde hij zich de laatste jaren eigenlijk al op als oppositieleider en samen met Renske Leijten van de SP is hij verantwoordelijk voor de terechte val van het kabinet over het uitermate pijnlijke dossier van de kinderopvang toeslag.

Men koos bij de CDA echter voor Wopke Hoekstra, die in eerste instantie zich niet beschikbaar had gesteld. Een uitstekende minister van financiën, maar niet geschikt om een tweestrijd met Rutte aan te gaan, omdat de verschillen tussen hen veel te klein zijn. Bovendien was de timing van Hoekstra heel slecht bij zijn uitspraak over het verkorten van de ww-uitkering na Corona. Daarbij dient wel te worden aangemerkt, dat de selectieve verontwaardiging bij de linkse partijen louter verkiezingsretoriek is. Hoekstra baseert zich namelijk op het rapport van de commissie Borstlap over de hervorming van de arbeidsmarkt met minder tijdelijke contracten en flexbanen, waar de meeste andere partijen ook achter stonden.

*D’66
Sigrid Kaag van D’66 heeft de ambitie om de eerste vrouwelijke premier te worden. Dan zal ze toch meer dan de 15 zetels moeten halen, waar haar partij momenteel op staat in de peilingen. Er is weinig verschil tussen D’66 en Groen Links v.w.b. het milieubeleid. Natuurlijk zal er op dit gebied het nodige moeten gebeuren, maar dat bereik je niet met gedram. Misschien is het slim om ook eens te luisteren naar wetenschappers, die een tegengeluid laten horen. Er is in het verleden al teveel misgegaan: Bio-massacentrales, problemen met windmolens, subsidies voor Tesla-rijders, het stikstofdrama etc. Ook hier geldt dat er draagvlak bij de bevolking nodig is om de ambitieuze doelen te bereiken.

*Groen Links
Jesse Klaver zit met een probleem. Bij Groen Links draait inmiddels alles om het milieu, maar de eigen leden geven niet thuis. Zo hebben vele Groen Linksers in IJburg hun lidmaatschap van de partij opgezegd, na plannen van de gemeente Amsterdam om windmolens in hun wijk te plaatsen. Typisch Nivea (Niet in Voor en Achtertuin) – denken: Voorstander zijn van windmolens, maar niet in je eigen buurt en niet wij, maar zij moeten minder vliegen. In plaats van de ontelbare bestaande daken te gebruiken, worden er nu hele weilanden vol gelegd met zonnepanelen, terwijl er een schreeuwend tekort is aan bouwgrond. Waarom worden er geen woonwijken gerealiseerd op landbouwgrond, die door een aantal boeren is verkocht. De zonnepanelen kunnen dan op de daken en niet op de grond geplaatst worden.

*PvdA
Lodewijk Asscher heeft zijn consequenties getrokken uit het kindertoeslagendrama en is opgestapt. Zijn opvolger Lilianne Ploumen heeft een behoorlijke ruk naar links gemaakt. Ze wil alleen meeregeren als Groen Links of de SP meedoen. Zij realiseert zich blijkbaar nog niet dat de drie linkse partijen waarschijnlijk minder zetels krijgen, dan de VVD in zijn eentje. Bovendien wil de PvdA het bedrijfsleven met 45 miljard extra gaan belasten, dat is zelfs vele malen meer dan andere linkse partijen. Voor wat betreft de grote Amerikaanse tech-bedrijven is dat misschien wel terecht. Wereldwijd staat Nederland nog steeds op plaats vier van belastingparadijzen. Dat was vijf jaar geleden echter ook al het geval, toen de PvdA daar als regeringspartij iets aan had kunnen doen. Voor wat betreft het midden en klein bedrijf is het een heel andere verhaal. Velen staan nu al het water aan de lippen en kunnen absoluut geen extra lastenverzwaring meer dragen, Bovendien zal Nederland juist deze bedrijven hard nodig hebben bij het herstel van de economie na Corona.

*SP
Lilianne Marijnissen richt zich vooral op de onderkant van de maatschappij, maar verliest daarbij vaak uit het oog dat er ook veel koopzieke mensen zijn die door hun eigen schuld in de problemen komen, bijvoorbeeld door voortdurend schulden te maken bij allerlei postorderbedrijven. Marijnissen wil veel hoger loon voor zorgmedewerkers en het eigen risico afschaffen. Dat klinkt mooi, maar daardoor zullen de premies flink gaan stijgen, want het moet uiteindelijk wel allemaal betaald worden.

Maar liefst 37 partijen
Er doen maar liefst 37 partijen mee aan de verkiezingen. Daarvan lijken hooguit twee partijen meer dan 20 zetels te gaan halen. Het huidige demissionaire kabinet bestaat al uit vier partijen en dat moeten er straks misschien wel vijf worden, wat de regeerbaarheid van ons land niet ten goede zal komen. De beste oplossing is m.i. het Duitse model: Een kiesdrempel, waarbij alleen partijen met meer dan 5% in de Tweede Kamer komen. In dat geval kunnen de kleine partijen zich aansluiten bij een grotere verwante partij en daarin hun eigen vleugel vormen. Zodoende krijgen zij zelfs meer invloed dan nu het geval is.

Voorkeurstem
Alles overziend en overwegend ga ik volgende week een voorkeurstem uitbrengen op Pieter Omzigt van het CDA.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen