Column Henny Kreeft: ‘Gemeenteraad heeft hoofdpijn’

Foto: pixaby.com

Column Henny Kreeft: ‘Gemeenteraad heeft hoofdpijn’.

Bent u bekend met de term ‘Hoofdpijndossiers’? Meestal gaat dit over zaken waar men niet of nauwelijks uit is gekomen. Het is niet te hopen dat u thuis ook van dit soort dossiers hebt, maar vaak ligt het op politiek vlak. Nu zegt mijn vrouw steeds dat politiek ‘een vies spelletje’ is, maar ik houd wel van een stevige discussie.

Nu is het weer tijd vóór de verkiezingen, dus gaan partijen weer van allerlei beloftes doen, die men na de verkiezingen zo snel mogelijk weer wilt vergeten. Maar ja, dat is de ‘vieze-spelletjes-kant’ van de politiek.

In een vorige column schreef ik over ‘Vraagtekens bij de politiek’ en wat blijkt nu? De vraagtekens in en bij de politiek zijn plotseling hoofdpijndossiers geworden. Je zou er bijna grijze haren van krijgen. Dit laatste lukt bij mij niet meer, want die heb ik al jaren.

Maar enfin, de gemeenteraad heeft hoofdpijn gekregen van de lange lijst van dossiers en de politici hebben er wat op gevonden – een lumineuze oplossing – nl dat ze de dossiers nu ‘overdragen’ aan de kiezers ofwel de inwoners van Ermelo. Dat overdragen gaat alleen maar zo ver dat de inwoners van Ermelo middels een enquête kunnen en mogen aangeven welke drie dossiers behandeld gaan worden.

Dat heet dan volgens De Stentor meebeslissen. Persoonlijk heb ik een hele andere gedachte bij ‘meebeslissen’, maar vooruit maar weer. Het is verkiezingstijd en de politiek doet haar best om u er bij te betrekken. Laten we zeggen dat dit de eerste stap in de goede richting is.

Het schijnt zo te zijn dat er in de gemeente Ermelo een stuk of tien hoofdpijndossiers zouden zijn, steeds weer opduikend en waar zelfs al rechtszaken over zijn gevoerd. Dat laatste alleen al kan flinke hoofdpijn geven. In het artikel van De Stentor is een lijstje te zien van een aantal dossiers, maar wat mij opviel is dat de gemeenteraad al op 11 november een motie aannam om maximaal 5 van de dossiers te onderzoeken.

Nu heb ik zelf ook een tijdje in meerdere gemeenteraden mogen vertoeven, maar – zonder iemand direct aan te vallen – volgens mij moeten gewoon alle dossiers netjes afgehandeld worden. En dan nog liefst op een manier dat niemand meer hoofdpijn of grijze haren van de afgehandelde dossiers kan krijgen.

Maar het mooie komt dan nog: er is een Commissie Hoofdpijndossiers geformeerd met een echte voorzitter; ik neem aan dat deze man een arts is of in ieder geval zijn medische bul heeft, in het kader van de hoofdpijn. De opzet van de enquête schijnt dus te zijn, dat de inwoners drie dossiers aanmelden, mogelijk kunnen het later toch nog vijf dossiers worden, die onderzocht moeten gaan worden. Maar dat onderzoek gebeurt dus extern door onafhankelijke bureaus. Voor die onderzoeken moeten dus offertes aangevraagd gaan worden, waarna de beste of de goedkoopste aanbieder het onderzoek mag gaan doen.

Ik hoop van harte dat de gemeenteraad door de offertes niet nog meer hoofdpijn gaat krijgen, dan zou het bijna lijken op schele hoofdpijn en dat kan echt vervelend gaan worden.

Henny A.J. Kreeft 
Onafhankelijke Burger Journalistiek

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen