We mogen weer naar de kapper en nog een klein beetje meer

Kapsalon De Haarstudio aan de Volenbeekweg 46 in Ermelo.
Foto: google maps

‘Als je haar maar goed zit’, wordt spreekwoordelijk gebruikt om als iets tegenzit jezelf op te beuren. Dat ging de afgelopen 2 maanden niet op met de sluiting van de kapsalons om het coronavirus en zijn ‘broertjes en zusjes’ eronder te krijgen. Dat een goed kapsel bijdraagt aan het welzijn van mensen is ook bij het kabinet doorgedrongen, zo viel op te maken uit de woorden van demissionaire premier Mark Rutte, vanavond, dinsdag 23 februari, tijdens de persconferentie.

Vanaf woensdag 3 maart
Vanaf woensdag 3 maart mogen we dan ook weer naar de kapper. Voorwaarde is dat reserveren en registratie verplicht is, en er moet een check zijn op klachten. Daarbij is het belangrijk om een mondkapje te dragen en waar mogelijk 1,5 meter afstand te houden.

Reserveer op tijd
De afgelopen dagen werd al bekendgemaakt dat de kapsalons mogelijk weer open zouden gaan. Sindsdien staat de telefoon dan ook roodgloeiend om alvast een afspraak te maken. Dat is ook de ervaring van onder meer Monique Hamstra van De Haarstudio aan Volenbeekweg 46 in Ermelo.

Nu het zeker is dat de kapsalons hun deuren weer mogen openen, adviseert Monique klanten op tijd reserveren gezien de drukte die wordt verwacht. Net als andere kapsalons draaide ook Monique lange dagen na de eerste periode dat de kapsalons de deuren moesten sluiten.

Sekswerkers
Naast kapsalons mogen ook andere contactberoepen vanaf 3 maart weer aan de slag, met uitzondering van sekswerkers. Vanaf 3 maart mogen mensen ook weer rijles volgen en mag iedereen het praktijkexamen doen.

Winkelen op afspraak
Bovendien mogen winkels vanaf 3 maart op afspraak klanten ontvangen. Per verdieping mogen maximaal 2 klanten tegelijk in de winkel zijn. Klanten moeten zich 4 uur van tevoren hebben aangemeld. Een bezoek duurt minimaal 10 minuten. Dit is om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen. Daarbij blijven natuurlijk de basisregels gelden zoals de mondkapjesplicht, 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten.

Buiten sporten
Mensen tot en met 26 jaar mogen vanaf 3 maart met meer dan 2 personen samen buiten sporten op sport-accomodaties. Niet in competitieverband, maar wel met het eigen team. Voorheen was dit alleen mogelijk voor jongeren tot en met 17 jaar. Tijdens het sporten hoeft er geen 1,5 meter afstand gehouden te worden.

Onderwijs
Vanaf 1 maart openen het voortgezet onderwijs en het mbo deels weer hun deuren. In de praktijk betekent dit dat alle leerlingen van het VO minimaal 1 dag per week naar school gaan. Voor mbo studenten geldt 1 dag per week. Net als bij het primair onderwijs, is het de intentie van het kabinet om het voortgezet onderwijs en het mbo niet meer te sluiten. De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten, omdat dit tot extra contact tussen scholieren van verschillende scholen leidt.

Avondklok
De avondklok wordt verlengd tot en met 15 maart 04.30 uur. Voor bezoek geldt nog steeds het dringende advies van maximaal één gast per dag van 13 jaar of ouder. Ga ook niet vaker dan één keer per dag ergens op bezoek. Verder blijven de overige beperkingen van de huidige lockdown van kracht. Op maandag 8 maart beoordeelt het kabinet welke maatregelen vanaf 16 maart nodig zijn.

  • Klik HIER voor meer informatie van de Rijksoverheid

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden