Column Henny Kreeft: ‘Het weer is zo veranderlijk als… het weer’

Foto: Henny Kreeft

Column Henny Kreeft: ‘Het weer is zo veranderlijk als… het weer’.

Om een beetje indruk te maken, probeer ik af en toe naar buiten te kijken en op die manier het weer te voorspellen, zoiets op de manier als die van Jan Pelleboer. Ik moet eerlijk zeggen, ik heb altijd genoten van zijn voorspellingen en ook van zijn uitspraak “ … Kijk nooit verder dan je neus lang is… en je neus is maar drie dagen lang … “

Nu probeerde mijn vader dat ook altijd en hij zei dingen zoals ‘als de vogels hoog vliegen, dan krijgen we mooi weer’. Dus ik altijd maar zeggen, als de vogels laag vliegen dat het weer slechter zou worden. En vaak had ik gelijk.

Maar zoals de afgelopen dagen was voor mij niet echt voorspelbaar. Ik weet nog van een tiental jaar geleden – we woonden nog in Emmeloord – dat we een flinke sneeuwbui hebben gehad waardoor het complete verkeer in een chaos veranderde.

Maar ook nu was het weer een complete chaos en heerlijk, zoals ik van mijn werkkamer naar buiten kon kijken en lekker warm kon blijven. En let op: als het weer verandert, verandert heel Nederland mee. Eerder gaf ik al aan over het weer op een paar andere sites, waarbij natuurlijk onmiddellijk het OV last heeft van het weer.

Maar ook de bezorging van de papieren media heeft last van het winterse weer, waarbij overigens wel opvallend te noemen is, dat folders en flyers wel bezorgd werden, net als de post, maar een krant niet of nauwelijks. Natuurlijk is de laatste een stuk zwaarder en groter en heeft daarom meer last van het koude weer. Begrijpelijk, bevriest sneller.

Maar zoals te zien aan de vogels die hoger gingen vliegen, gaat het weer in Nederland van -15 naar +15 en dat binnen één week. Zelfs Jan Pelleboer zou dat mooi hebben gevonden en zou zeker een uitspraak daarover gevonden hebben. Ik zou het nu even niet weten, maar misschien dat het met de carnaval te maken heeft gehad, het carnaval van het Nederlandse weer. Met z’n allen in de polonaise, wat overigens ook hier en daar is gebeurd. En dat kan ik dus weer best wel snappen, als geboren en getogen Brabander, het bloed kruipt waar het niet kan gaan.

Tenslotte zijn we allemaal wel een beetje Corona-moe geworden en dan komen er van dit soort zaken voorbij als carnaval, de wedstrijd van Feyenoord tegen Willem II, en demonstraties of dat een aantal mensen veilig bij elkaar kunnen komen ergens in een zaal. Het zit allemaal niet mee, alhoewel de uitslag van de wedstrijd wel meeviel!

Maar tot overmaat van ramp, kreeg ik vandaag een berichtje binnen dat de avondklok met onmiddellijke ingang ingetrokken moet worden. De protestgroep Viruswaarheid had de zaak aangespannen en dus is het nu de vraag wat het demissionair kabinet gaat doen.

Voor mensen die de politiek volgen, het is en blijft spannend, maar als ik heel eerlijk ben, kunnen we beter het weer volgen. Met het weer gebeurt er nog eens iets wat we niet verwacht hadden en dat hadden we aan de vogels kunnen zien, die hoog of laag vlogen. Hadden Jan en ook mijn vader toch wel gelijk. Nu kijken of de lente echt door gaat zetten en dat we in het weekend buiten kunnen zitten.

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden