Column: De hond uitlaten in tijden van de avondklok

Foto: pixaby.com/albanycolley

Column: De hond uitlaten in tijden van de avondklok.

Soms ben ik het wel eens kwijt als ik weer eens een artikeltje lees en laatst had ik er weer zo een artikel. Dit keer ging het over de hond en het uitlaten tijdens de avondklok. De Koninklijke Hondenbescherming – overigens wist ik niet dat deze stichting of vereniging bestond – bij monde van directeur Daphne Groenendijk, houdt het hart vast bij de mogelijkheid van “ … uitzondering avondklok … “

Het is zo dat als men een hond heeft, dat men de mogelijkheid kan krijgen voor een uitzondering op de avondklok, om de hond uit te laten. Dat zou toch mooi zijn, want “… je plas ophouden, dat vindt niemand een pretje … “ (woorden van de directeur).

Maar het artikel gaat verder dat men toch wel een beetje bang is voor deze ‘uitzondering’. Dan vraag ik me af “Hoe dat zo”, daar het toch nodig is, dat de hond uitgelaten moet worden.

Maar het schijnt zo te zijn, dat in het kader van de avondklok het voor komt, dat de eigenaren van de hond, deze gaat uitlenen aan mensen die geen hond hebben, maar toch op straat willen zijn tijdens de tijd van de avondklok. Nu heb ik vroeger ook een hond gehad, een flinke bouvier, en daar kon niemand mee naar buiten, alleen mijn vader of ik. En dat was altijd wel ‘een feest’ om Wodan, zo heette de hond, uit te laten. Je moest hem strak aan de riem te houden, want een klein hondje was niet echt ‘veilig’ voor mijn hond. Mijn hond wilde altijd met het diertje spelen, tot grote angst van de eigenaar.

Directeur Groenendijk ging hier ook op in in het artikel, maar gaf aan dat er een wet is, dat men de hond niet aan de eerste beste kan meegeven om uit te laten. Dit wist ik toen niet, maar bij mijn hond was dat ook niet (altijd) mogelijk. Het was een hond met een eigen wil en eigenwijs – men zou kunnen zeggen dat het net zijn baas is – en als de hond op de bank lag, hoefde men daar geen plaats te zoeken.

Volgens de directeur is het gevaarlijk als een onervaren hondenuitlater de hond mee zou nemen en helemaal niets van het dier begrijpt, zoals stress- of waarschuwingssignalen. Ik kan dat compleet beamen, daar ik zelf wel eens wat van die signalen heb gemist, met al de problemen van dien, zoals een kleine hond in de bek van mijn hond. Overigens, hilarisch …

Overigens is er ook goed nieuws te melden voor onze vrienden, de hondenbezitters. De gemeente Ermelo heeft laten weten dat per 1 januari jl. er geen hondenbelasting meer geheven gaat worden. De gemeente heeft laten weten dat ze deze belasting heeft afgeschaft en dat honden niet meer af- of aangemeld hoeven te worden.

Ik denk dat ik in mijn tijd dat aanmelden wel eens een keer of wat ben vergeten, maar tegenwoordig niet meer in bezit van een hond en dus hoef ik ook niet meer de hond uit te laten. Sommige mensen in de omgeving overigens wel, wat ook af en toe te merken is.

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen