Zet je schrap: 1 persoon op bezoek en een avondklok

Foto: nieuws.nl

Omdat het kabinet zich grote zorgen maakt om de Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het huidige virus, zijn er vanmiddag, woensdag 20 januari, extra maatregelen genomen bovenop de huidige lockdown die duurt tot en met 9 februari, om ook de nieuwe varianten eronder te krijgen.

Eén persoon op bezoek
Vanaf het moment dat premier Rutte de maatregel afkondigde, even na 14.00 uur tijdens de persconferentie, was deze ook gelijk van kracht. En dat is het verscherpte advies voor bezoek: maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en maximaal één keer per dag ergens op bezoek gaan.

Avondklok
Bovendien komt er vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dit houdt in dat het verboden is om tussen 21.00 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s ochtends buiten te zijn. Met de avondklok wil het kabinet het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegengaan, en daarmee besmettingen afremmen. Mensen mogen alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit is uitsluitend toegestaan:

  • In geval van een calamiteit;
  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
  • Als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
  • Als u een aangelijnde hond uitlaat. Dit doet u in uw eentje.
  • Als het toch noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moeten mensen een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een werkgeversverklaring tonen. In sommige gevallen is een formulier niet nodig. Meer informatie hierover op www.rijksoverheid.nl/avondklok

De Tweede Kamer moet zich nog buigen over het voorstel van het kabinet om een avondklok in te voeren. De avondklok geldt in principe tot ten minste 10 februari, 04:30 uur.

Uitvaarten
Daarnaast mogen vanaf maandag 25 januari 2021 maximaal 50 personen aanwezig zijn bij een uitvaart. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.

Klik HIER voor alle maatregelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen