35-jarige man 25 maanden de cel in voor brandstichting bij Tomassen Duck-To B.V. Ermelo

Foto:

Een 35 jarige man die in de vroege ochtend van woensdag 28 mei 2020 brand heeft gesticht bij eendenslachterij Tomassen Duck-To B.V. aan deFokko Kortlanglaan 116 in Ermelo, is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, en een proeftijd van 3 jaar.

Dit bericht rechspraak.nl op maandag 16 november.

Levensbedreigend
De brand woedde zo hevig dat bewoners van 6 omliggende huizen hun woning moesten verlaten. De rechtbank oordeelt daarom dat de brandstichter de bewoners ernstig in gevaar heeft gebracht. De rookontwikkeling alleen al had levensbedreigend kunnen zijn. Dat bij deze brand geen slachtoffers zijn gevallen is niet aan de man te danken, zo vindt de rechtbank.

Benzinebom
Eigenaar Gertjan Tomassen vertelde toen dat het nog veel slechter had kunnen aflopen. Op de beelden van de bewakingscamera’s was namelijk te zien hoe een man op wel heel knullige wijze de trailers in brand stak door er benzine vanuit 2 jerrycans over te gieten. De eerste poging om de fik erin steken mislukte. De tweede poging mocht dan slagen, maar door de steekvlam vatte ook zijn broek vlam. Gertjan: “Vervolgens heeft de man een jerrycan met benzine in het weeghok gezet, dat onze chauffeurs gebruiken om wegingen te doen. Deze heeft hij aangestoken. Doordat de deur van het weeghok is dichtgegaan, kreeg de benzinebom niet voldoende zuurstof om te ontploffen. Was dit wel gelukt, dan was de hele boel hier afgefikt. Maar het is er zó heet geweest dat A-viertjes die er hangen compleet zwart waren zonder te zijn verbrand.”

Schadevergoeding
De man heeft spijt betuigd en gebruikte niet eerder in deze mate geweld. Daarom schat de reclassering het de kans dat hij nog een keer geweld zal gebruiken laag in. Gezien de ernst van het delict vindt de rechtbank een gevangenisstraf passend. Ook moet de man een schadevergoeding van ruim 5000 euro betalen aan de eendenslachterij.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden