Molen de Koe Ermelo wil een vuurwerkvrije zone

Foto: Archief

Molen de Koe Ermelo heeft bij het college van wethouders in Ermelo gevraagd om een vuurwerkvrije zone in te stellen. Aanleiding is de angst voor een molenbrand. Wellicht hoeft de vuurwerkvrije zone er niet eens van te komen. Nos.nl meldt vandaag namelijk dat het kabinet deze week met een algeheel vuurwerkverbod komt voor de komende jaarwisseling. Dit op uitdrukkelijk verzoek van burgemeesters en bestuurders in de veiligheidsregio’s, om de druk op ziekenhuizen en zorg- en hulpverleners te verlichten in verband met de coronacrisis.

Hoop werk
Als het van een algeheel vuurwerkverbod komt zal dat de molenstichting een hoop werk besparen. De molenstichting moet namelijk zelf de buurt afgaan om tot een vrijwillige vuurwerkvrije zone te komen. Dit moet voor 1 december 2020 zijn afgerond, zodat de gemeente tijdig de borden kan plaatsen.

Bij wijze van proef
Voor het eerst ruimte bieden aan vrijwillige vuurwerkvrije zones binnen Ermelo, doet de gemeente bij wijze van proef in lijn met de regiogemeenten (Putten en Harderwijk). Op die plekken nemen burgers zelf het initiatief vuurwerk thuis te laten tijdens de jaarwisseling. De gemeenten ondersteunen initiatieven van burgers om hun eigen buurt vuurwerkvrij te maken. Dat doen ze bijvoorbeeld met bordjes of posters die de bewoners zelf kunnen ophangen om hun knalvrije zone te markeren. Burgers spreken elkaar er op aan als er in het gebied tijdens de jaarwisseling toch vuurwerk wordt afgestoken. Zolang er immers geen wettelijk verbod is, is de politie minder geneigd om op te treden.

Vuurwerkafval
De molenaars zijn bang voor een molenbrand nadat zij afgelopen jaarwisseling ook vuurwerkafval op de molenstelling van Molen de Koe hebben aangetroffen. Ofwel signalen dat er nabij de molen vuurwerk wordt afgestoken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen