Kerst 2020 vieren met meer dan 2 mensen op visite? Houd je dan aan de extra coronamaatregelen

Twee weken geen groepslessen, ook al staan sporters op 1,5 meter afstand.
Twee weken geen groepslessen, ook al staan sporters op 1,5 meter afstand.
Foto: Archief Grietje-Akke de Haas

Kerst 2020 vieren met je familie of vrienden staat op de tocht als mensen zich niet houden aan de tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown, die sinds 14 oktober geldt om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Dat viel op te maken uit de persconferentie vanavond, dinsdag 3 november, van premier Rutte en minister de Jonge. 

Twee weken dicht
De besmettingscijfers moeten sneller dalen om overbelasting van personeel in de ziekenhuizen te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg voor alle patiënten te garanderen. Daarom moeten met ingang van woensdag 4 november om 22.00 uur voor de duur van 2 weken alle publiek toegankelijke locaties de deuren sluiten, zoals musea, theaters, sexclubs, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden en bibliotheken.

Dringende oproep
Het kabinet vindt deze maatregelen nodig om het aantal contactmomenten en reisbewegingen verder te beperken. Daarom de dringende oproep de komende 2 weken zoveel mogelijk thuis te blijven en niet-noodzakelijke reizen te vermijden. Ook reizen en het boeken van reizen naar het buitenland wordt tot half januari afgeraden, tenzij strikt noodzakelijk.

Groepslessen verboden
Sportscholen blijven wel open maar alleen voor individuele lessen. Dit houdt in dat iedereen vanaf 18 jaar alleen op 1,5 meter afstand mag sporten, of in teamverband met niet meer dan 2 personen. Groepslessen zijn dus verboden.

2 personen op visite
Thuis mag je nog maar 2 personen per dag op visite hebben. Buiten mag een groep nog maar uit maximaal 2 personen van verschillende huishoudens bestaan. In regio’s waar veel coronabesmettingen zijn, overweegt het kabinet zelfs een avondklok in te stellen en de middelbare scholen te sluiten.

Feestdagen en vuurwerk
Over twee weken hoopt het kabinet de knoop door te hakken over de feestdagen en of vuurwerk mag met de jaarwisseling. De verwachting is dat de maatregelen van de gedeeltelijke lockdown tot half december duren. Vervolgens beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna mogelijk is.

  • Klik HIER voor alle maatregelen op een rij: de maatregelen gedeeltelijke lockdown en de maatregelen tijdelijke verzwaring.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen