Andrea ontmoet in Ermelo haar idool Sofie van den Enk (weet je wel, die van TV)

Andrea Louw (35) Uit Ermelo beleefde vandaag, donderdag 15 oktober, een bijzondere ochtend. Ze kreeg namelijk haar idool Sofie van den Enk en haar vriend Lee op visite. Aanleiding was het portret dat Andrea van het stel had geschilderd.

Sofie van den Enk (40) geniet landelijke bekendheid als onder meer radio- en televisiepresentatrice bij KRO-NCRV. Momenteel is ze elke donderdag op TV met het programma Keuringsdienst van Waarde. Bovendien, als ze de kans krijgen, is Sopie een gewild gesprekonderwerp bij showbizz-programma’s en in de roddelbladen.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Zo leuk en zo interessant
Andrea is al heel lang helemaal idolaat van Sofie. “Zij kan zo leuk acteren, en de programma’s die Sofie maakt zijn ook zo interessant, daar kan je heel veel van leren.” Maar dat ze Sofie vandaag in het echt zou ontmoeten had Andrea niet van durven dromen.

Kwetsbaar
Daar heeft de Ermelose Jeanette Kraan haar een handje mee geholpen. Zij begeleidt Andrea namelijk 2 dagdelen per week. “Andrea is een kwetsbare vrouw met een beperking. Maar ze heeft wel heel veel mogelijkheden, die we samen elke keer proberen te ontdekken.” Zoals het schilderen.

Zij aan zij
Andrea werkt als kunstenaar bij atelier en galerie Leonardo da Vinci Kunst in Ermelo. Tijdens de eerste gedeeltelijke lockdown vanwege de coronacrisis, kwam ze echter thuis te zitten. Andrea kreeg een box met schildersspullen mee om thuis aan de slag te gaan. Vanaf dat moment is Jeanette haar gaan helpen, eerst via videobellen en tegenwoordig werken ze zij aan zij op 1,5 meter afstand. Jeanette: “Door samen te schilderen heeft Andrea een doel.”

Verbluffend
Het schilderij dat Andrea schilderde van Sofie en Lee heeft een paar maanden in beslag genomen. Maar dan heb je ook wat, want het resultaat is verbluffend. Jeanette: “Terwijl we schilderden bekeken we ook filmpjes van Sofie en Lee om de gezichtsuitdrukkingen goed te vangen.”

Heel bijzonder
Jeanette wist hoe graag Andrea haar idool in het echt wilde ontmoeten. Waarop ze de stoute schoenen aantrok en via het managementbureau contact zocht met Sofie. De radio- en televisiepresentatrice reageerde verrast en verheugd op het verzoek. “Ik vond het wel heel bijzonder”, ging ze op de uitnodiging in.

Vertederend en emotioneel
Het moment dat Andrea aan Sofie en Lee het schilderij overhandigde was tegelijkertijd vertederend als ook emotioneel. “Dat iemand een schilderij van ons maakt is zo super, dat is me nog nooit eerder gebeurd.” Daarnaast namen Sofie en Lee tot grote vreugde van Andrea, alle tijd voor het bezoek dat in alle openheid plaatsvond.

Heftige periode
Zo vertelde Sofie dat ze Lee in 2003 heeft leren kennen in Amerika. Ze konden het meteen goed met elkaar vinden. Lee wilde echter in Amerika blijven en Sofie in Nederland om zich te settelen en aan haar carrière te werken. Ze trouwde en kreeg 2 kinderen. Helaas slaagde het huwelijk niet en een scheiding volgde. Zowel Sofie als Lee zijn altijd aan elkaar blijven denken. Waarop Lee besloot alles in Amerika achter zich te laten en voor Sofie en haar kinderen te gaan. Wat een heftige periode was doordat de coronapandemie al was uitgebroken.

Gepest worden
Dat Sofie en Lee erg gelukkig met elkaar zijn, vindt Andrea natuurlijk erg fijn. Ook dat Lee als acteur zijn draai heeft gevonden in Nederland. Zo toert hij onder meer de scholen langs met een voorstelling die draait om gepest worden. Jeanette die erg begaan is met het onderwerp liet een schilderij zien wat ze er ooit over maakte. “Geen hokjes, geen vakjes, maar liefde”, omschreef ze het schilderij.

Prachtige boodschap
Ze vervolgde: “Iedereen mag zijn zoals die is. Ik heb het ook niet over mensen met beperkingen, maar spreek liever over mensen met mogelijkheden. Sofie: “Wat een prachtige boodschap, want iedereen mag inderdaad zo zijn zoals die is.”

Bio Sofie van den Enk (bron: sofievandenenk.nl)
Na een studie Amerikanistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, een stage bij Max Westerman in New York en een stormachtig jaar op het cabaretpodium (waarvoor ze onderscheiden werd met de eerste prijs op het prestigieuze Camerettenfestival), richtte Sofie van den Enk haar pijlen op de journalistiek.

De carrière van Sofie begon bij RTV Utrecht, waar ze werkte als verslaggever. Ze brak al snel door als presentator van het nieuws en werd ontdekt door de jakhalzen van DWDD.

Na het winnen van de Philip Bloemendalprijs voor jong presentatietalent, haalde de KRO haar in 2009 binnen. Bij de KRO vertegenwoordigt Sofie het jonge vrouwelijke talent. Sofie presenteert programma’s op Nederland 3, 1 en [email protected] en heeft op zondagavond een eigen radioshow op 3FM: PS Radio met Paul Rabbering. Programmatitels van Sofie zijn onder meer De Rekenkamer, Eureka, Eilanders, Puberruil [email protected], De Reunie [email protected] Eerder deed ze XXL & XXL Twee jaar later, Hints, Inside Oud, en Ouders hebben geen seks.

Sofie is de winnaar van WIDM 2014.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden