Duurzame tips & tricks van NMP Ermelo bij start stookseizoen

10 okt 2020, 15:08 Nieuws
41en hankattenwinkel
Grietje-Akke de Haas
Vandaag, zaterdag 10 oktober, is het in heel Nederland Duurzaamheidsdag. Vanzelfsprekend speelt het NMP (Natuur- en MilieuPlatform Ermelo) daar met de start van het stookseizoen op in, en wel met de actie 'isoleren en ventileren'. De aftrap was vandaag bij de familie van Vuure aan de Kanoweg. Sandra en Jeroen bewonen een eigen huis dat stamt uit 1954. NMP-vrijwilliger Han Kattenwinkel liet zien hoe je met de CO2 meter de ventilatie in de woning meet, en met de Infra Rood warmtebeeldcamera een goede indruk krijgt van de isolatie van de woning.
Uit de grond gestampt
Woningen met een stuk geschiedenis, dat zijn de woningen aan de Kanoweg. Sandra: "Vroeger was het hier heide. Maar met de komst van militairen uit Korea moesten in sneltreinvaart huizen uit de grond worden gestampt." Jeroen en Sandra kochten het huis 6 jaar terug. Stukje bij beetje verduurzamen ze de woning. Han kwam op verzoek van Jeroen en Sandra een kijkje nemen om te zien of ze op de goede weg zitten. Huizen uit de jaren '50, '60 en '70 verduurzamen valt namelijk nog niet altijd mee. Han: "Dat is inderdaad best wel lastig. Voor inspiratie en advies is het daarom raadzaam een kijkje te nemen op duurzamehuizenroute.nl
Energieadvies
Vanuit het NMP wordt aan belangstellenden een energieadvies gegeven na een check met de Infra Rood warmtebeeldcamera. Deze camera geeft snel inzicht in de warmteverliezen van het huis, zodat de eigenaren inzicht krijgen waar beter kan worden geïsoleerd. Han: "In de afgelopen jaren hebben wij al van vele woningen warmtebeeldfoto’s gemaakt en een globaal advies gegeven hoe de woningeigenaar zijn woning beter kan isoleren. Zo kunnen bewoners veel energie besparen. Met een goede isolatie kan in een jaren ‘60 woning het energieverbruik halveren. Ook adviseren wij wat iemand zelf al kan doen om energie te besparen, zonder grote investeringen."
Warmteverlies
Wanneer Han met de camera op het huis van Jeroen en Sandra focust, blijken de raampartijen eruit te springen qua warmteverlies. Iets wat Sandra eigenlijk wel had verwacht. Op de eerste verdieping heeft de woning namelijk enkel glas. Hoewel de begane grond is voorzien van 'dubbel' glas, werkt dat ook niet meer optimaal omdat deze er in de jaren '80 is ingezet. "Het mooiste moment om het glas te vervangen is bij groot onderhoud van de woning of als er gedeelten moeten worden gerenoveerd", meent Han. Zelfs met HR++ isolatieglas is het dus zaak om 's avonds de gordijnen te sluiten om warmteverlies te voorkomen, tipt Han.
Isoleren én ventileren
Isoleren en ventileren horen volgens Han onlosmakelijk bij elkaar. "Als je alles dichtstopt moet er wel goed geventileerd worden. Het meest gebruikelijke is een ventilatierooster voor en achter, zodat je als het ware iets tegen elkaar open hebt staan. "Maar mechanische ventilatie met warmteterugwinning werkt echter het meest optimaal."
Schadelijk
Wanneer er niet goed wordt geventileerd en er te veel CO2 wordt geproduceerd, zou dat schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Han: "We ademen namelijk allemaal CO2 uit. Ook met koken op gas en een kaars branden wordt CO2 geproduceerd. Een methode om dat te meten is met een CO2 meter. In de afgelopen maand hebben we zelf ervaring opgedaan met de CO2 meter om te kijken hoe goed onze huizen geventileerd zijn. Wij hebben nu 3 CO2 meters van Veluwe Duurzaam in bruikleen. Wie belangstelling heeft mag deze een paar dagen gratis lenen, waarbij wij uitleg geven van de resultaten."
Belangstelling?
Heeft u belangstelling om via ons een CO2 meter te lenen of warmtebeeldfoto’s te laten maken, meldt u zich dan aan via [email protected] onder vermelding van CO2 meter lenen of warmtebeeldfoto en uw NAW gegevens.