Dick Leene uit Ermelo komt op TV met zijn ‘bijenbungalows’

Dick Leene bij zijn bijenbungalows.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Dick Leene uit Ermelo komt op TV bij Omroep Gelderland in het programma Van Gelders Grijs, op zaterdag 17 oktober om 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald). “Ik werd gebeld door één van de redactieleden. Voor de opnames zochten ze een actieve grijze man”, grijnst Dick.

Kleurrijke oudere
Zelf spreekt de website van Omroep Gelderland van een kleurrijke oudere. En dat is Dick zeker: neem maar eens een kijkje op zijn website dickblogt.nl Daar is kennelijk de persoon die de naam van Dick tipte, ook van overtuigd. Wie het is weet Dick niet, maar hij vermoedt iemand uit de gelederen van Stichting Schapedrift/schaapskooi Ermelo. Dick stond dan ook aan de wieg van de Schaapskooi, samen met Gerard Geijtenbeek. Bovendien was hij hij de eerste voorzitter van Stichting Schapedrift.

Dicksdakhoning
De uitzending van het programma Van Gelders Grijs vindt zaterdag 17 oktober namelijk plaats vanuit het bezoekerscentrum van de Schaapskooi. “Ik heb begrepen dat in het programma vrijwilligers van Stichting Schapedrift worden gevolgd. Ook is er een soort van kennisquiz tussen vader en zoon. Daarvoor heb ik als prijs twee potjes dicksdakhoning gedoneerd.”

Een bijzondere geur
Dicksdakhoning? Dickt: “Omroep Gelderland vroeg mij naar mijn hobby’s. Nu heb ik er heel veel. Ik kon natuurlijk met ze gaan tennissen of ze laten zingen met ‘mijn’ koor, maar ik vond mijn imkerij wel wat.” Dick houdt sinds een jaar of 5 bijen. Hij raakte destijds erg geboeid door de imkerij toen hij kennismaakte met de demonstratiekast van de Bijenvereniging Ermelo die naast de schaapskooi staat. “ik vond het zo leuk en mooi wat daar gebeurde, helemaal niet beangstigend of zo. Het rook er ook zo lekker, echt een bijzondere geur.”

Volkje bijen cadeau
Dick, die ook nog eens gek op honing is, wilde de imkerij wel eens uitproberen. Via de Bijenvereniging Ermelo, waar hij ook lid van werd, -het is zo’n boeiende vereniging-, liet hij zich door Gerhard Paper scholen tot imker. “Als je de cursus goed hebt gedaan krijg je een volkje bijen cadeau.”

Zelf aan de slag
Dick kocht daarop twee gebruikte bijenkasten en ging aan de slag op zijn ruime en groene dakterras. Kennelijk vond hij de kasten toch niet luxe genoeg voor zijn bijen, want hij liet Drosinus Hoogmoed uit Nijkerk twee houten topkasten maken met mooie schuine, zinken daken. De filmcrew van Omroep Gelderland en presentator Jochem van Gelder waren zó onder de indruk, dat ze de kasten ‘bijenbungalows’ noemden.

Barista
Maar voor Van Gelder met zijn crew te gast is op het dakterras van Dick, wordt hij eerst gefilmd in ‘Vanneau-café’ op het treinstation van Ermelo. Daar is hij als Barista dé specialist in het bereiden en serveren van de lekkerste soorten koffie. “Jochem vroeg mij het hemd van mijn lijf. Het potje dicksdakhoning op de bar was het bruggetje naar mijn bijenhobby en vervolgens werden we gefilmd bij mijn prachtige nieuwe bijenkasten op het groendak aan de Stationsstraat.”

Onderhoudend kijkvoer
Kortom, de uitzending van Van Gelders Grijs op zaterdag 17 oktober levert onderhoudend kijkvoer op voor mensen die houden van markante Ermeloers en schaapskooi Ermelo.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden