Bloemenpracht in Lukaskerk Ermelo overweldigt bezoekers

Een lange rij wachtenden vanmiddag, donderdag 17 september, voor de deur van de Lukaskerk op landgoed Veldwijk, ook in verband met de coronamaatregelen natuurlijk. Waardoor er een maximaal aantal bezoekers toegestaan was in de kerk. Ze hadden het wachten er graag voor over. Want wat het publiek te wachten stond, zou overweldigend zijn beloofde initiatiefnemer Jolanda Vlijm, daarbij geholpen door veel vrijwilligers.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Meters in omvang
Daarmee had Jolanda geen woord teveel gezegd. Het pittoreske kerkje met de doorgaans sobere inrichting was door alle bloemenpracht veranderd in een barokkerk. Bloemstukken jubelden de bezoekers tegemoet, veelal meters in omvang en uitgevoerd in de meest mooie kleuren. Alle bloemstukken zijn van de hand van ongeveer 35 cliënten van GGz Centraal Veldwijk, die daarmee willen laten zien dat ze heel veel meer zijn dan alleen maar ziek.

“Dit is beslist geen broddelwerk”, verbaasde een bezoeker zich, “Maar echte kunst.”

Erkenning
Kunstzinnig, knap tot prachtig, de bezoekers kwamen superlatieven te kort om hun verbazing over het werk van de cliënten uit te drukken. De complimenten werden dankbaar in ontvangst genomen. Als erkenning maar ook om het vele werk dat aan de expositie was voorafgegaan. Jaap Vlijm, teamleider van Werk Centraal van GGz Centraal Veldwijk, lichtte toe dat de cliënten die de bloemstukken hebben gemaakt, als arbeidsmatige dagbesteding aan bloemschikken doen. Met de bloemschikworkshop 2.0 gingen ze met de vandaag gehouden expositie in het vooruitzicht een stapje verder, om zichzelf nog verder uit te dagen en te ontwikkelen.

Jaap: “In februari zijn de cliënten al gaan begonnen met nadenken over wat zij wilden creëren. Vlak voor de zomervakantie zijn ze daadwerkelijk begonnen met de voorbereidingen.” Afgelopen dinsdag werd er gestart met het ‘echte werk’; het insteken van alle bloemen. Jaap lachte: “Tot gisteravond 8 uur is men daarmee bezig geweest.”

Allure van ‘stadse’ tentoonstelling
De expositie kreeg alle allure van een ‘stadse’ tentoonstelling mee. Bij elk kunstwerk prijkte de naam van de cliënt die werd betiteld als ‘arrangeur’. Op het kaartje werd tevens het thema vermeld waardoor de cliënt zich had laten inspireren. Voor de meeste titels bleek het een kwestie van een beetje doordenken over wat de betekenis kon zijn. Een tafereel van meerdere bloemstukken van een cliënt kwam echter recht voor de raap binnen. Voor het kunstzinnige werk waren diverse hoofden van kunststof gebruikt om met bloemen de verschillende gemoedstoestanden in het brein te verbeelden.

Vergankelijk
Zoals zoveel in het leven zijn bloemen vergankelijk, ook die van de prachtige bloemstukken in de Lukaskerk. De bedoeling is dat ze blijven staan tot zondag om als decor te dienen voor de online kerkdienst met als thema ‘Samen Groeien & Bloeien’. Dat is namelijk ook het thema van de expositie. Of zoals Werk Centraal aanmoedigt: ‘Omdat we samen werken, delen, ontwikkelen, ziek-zijn, opbloeien en er zijn voor elkaar’.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden