Christie van Seventer neemt met een lach en een traan afscheid van de PWA school Ermelo

Foto: Jonna Bouwman

“Juf”, snikt een meisje, “ik vind het zó jammer dat u weggaat.” Christie van Seventer (51) schiet zelf ook vol. Moeite doen om haar tranen te bedwingen doet ze niet. Ze knuffelt het meisje en zegt haar ook te zullen missen. “Maar weggaan was wel mijn eigen keuze.” Het aanbod van een zakdoek wimpelt Christie weg. “Ik heb pakjes vol liggen, in die zin was ik heel goed voorbereid. Het moeilijkste vind ik dat kinderen huilen omdat je weggaat.”

Vandaag, dinsdag 14 juli, nam Christie van Seventer met een feestelijk programma voor de kinderen afscheid van de Prins Willem Alexanderschool (PWA) aan de Pretoriusstraat 1. De school die zo’n groot deel van haar leven uitmaakte.

Al als 4-jarige kleuter
Als 4-jarige kleuter zette ze haar eerste stappen over de drempel van het schoolgebouw. Na het laatste jaar als leerling van de PWA ging Christie naar het voortgezet onderwijs en werd vervolgens PABO-student. “Als stagiaire kwam ik toen weer terug naar de PWA.” Kennelijk had zij destijds een goede indruk achtergelaten. “Toen ik namelijk klaar was met de PABO werd ik gebeld of ik alsjeblieft op de PWA wilde komen werken.”

‘Even op kauwen’
Dat is nu 25 jaar terug. Na de zomer in 1995 startte Christie in groep 4 van de PWA en kwam 3 jaar later voor groep 8 te staan. Ook was zij remedial teacher en intern begeleider voor de zorgkant, en stond daarnaast voor de klas. Door de interim-directeur werd Christie op een gegeven moment gevraagd voor de functie van directeur van de PWA. “Om eerlijk te zijn moest ik daar wel even ‘op kauwen’, maar ik heb toch maar ja gezegd.” Christie was destijds 39 jaar en binnen de stichting van aangesloten basisscholen de jongste directeur.

Eerste dag het moeilijkst
“Ik keek best wel op tegen de verantwoordelijkheid van het directeur zijn. De eerste dag was het moeilijkst, maar eigenlijk veranderde er niet veel. Hoogstens dat je maar niet alles kon zeggen zoals je dat voorheen deed.” Waar Christie sterk in was en wat ze ook graag deed, was het bedenken van acties om aandacht te vragen voor sommige zaken. Acties voor een goed doel bijvoorbeeld die daardoor veel geld opbrachten.

Legendarisch
Legendarisch echter was haar actie om de bittere noodzaak van een nieuw schoolgebouw onder de aandacht te brengen. Met het filmpje dat zij deelde met de media van bibberende kinderen in een gedateerd en tochtig schoolgebouw, wist zij de plaatselijke politiek wakker te schudden. Even was de PWA zelfs landelijk nieuws. Na 10 jaar lobbyen kwam de nieuwe school er dan toch. In 2019, na de zomervakantie, konden de leerlingen in een gloednieuw schoolgebouw starten.

Mini-maatschappij
Een mini-maatschappij in het klein, zo heeft Christie ‘haar’ school altijd ervaren en geprobeerd de leerlingen daarin groot te brengen. “Dat heb ik natuurlijk niet alleen gedaan, wat dat betreft heb ik een fantastisch team om me heen gehad.” De werkwijze leverde volgens Christie heel betrokken ouders op en een mooie mix van kinderen uit alle windstreken die respectvol met elkaar omgaan.”

Nog steeds Rooms Katholiek
De letters RK komen niet meer in het nieuwe logo voor. Niettemin is de PWA nog steeds een Rooms Katholieke basisschool, die bepaalde waarden uitdraagt als zorgen voor en omkijken naar elkaar, de verbinding zoeken met elkaar en goed onderwijs aanbieden. Bovendien houdt de PWA volgens Christie rekening met de christelijke kalender, organiseert jaarlijks een vastenactie en viert kerst tot carnaval. “Op deze school vieren wij veel met in ons achterhoofd dat het leven niet zo maar het leven is, maar dat het ergens vandaan komt.”

Bijna geen ruzie
Christie heeft alles gedaan bij de PWA wat zij kon doen, waaronder een nieuwe school bouwen. Ook bewerkstelligde ze onder meer een open dag die druk werd bezocht. “Ik vind het namelijk erg belangrijk dat ouders weten dat wij er zijn en wat we doen, zodat ze een goede keus kunnen maken.” Ook vond ze de plannenmakerij voor het nieuwe schoolplein waar de leerlingen bij werden betrokken, een hele uitdaging. “Een traject van 2 jaar dat veel tijd en energie heeft gekost. Maar als je ziet hoe de kinderen er nu spelen! Je merkt dat ze bijna geen ruzie hebben doordat de manier van spelen is veranderd.”

Van 93 naar 300
Het was het tijd voor een nieuwe uitdaging vond Christie. Die heeft ze gevonden als directeur van de Geert Grote school, een brede katholieke basisschool in Zwolle. Qua leerlingenaantal ruim 3 maal groter dan de PWA, ofwel 93 tegen 300. “Het is inderdaad een veel grotere school, dus ik ben benieuwd hoe leuk ik dat ga vinden.” De eerste uitdaging staat al voor de deur, en dat is het bouwen van een nieuwe school. “Met de ervaring die ik nu heb lijkt het me fantastisch om te doen.”

Opvolger
Er is inmiddels een opvolger voor Christie: de 51-jarige Yvonne Geelhoed. “Ik ben een enorm gevoelsmens en heb een heel goed gevoel bij haar. Yvonne lijkt me een heel fijn mens. Zij heeft ook veel ervaring, want de PWA wordt de derde school waar zij directeur van wordt.”

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden