Nero de Boer: “Racisme deugt niet.”

Nero de Boer.
Foto: Eigen foto

Nero de Boer uit Ermelo maakt een statement: “Racisme deugt niet.” Hieronder legt hij uit waarom.

Ik woon nu inmiddels 11 jaar in Nederland. Ik ben in vele landen geweest en in verschillende plaatsen gewoond. Ik heb mij zeker gediscrimineerd gevoeld door de jaren heen. Dat was niet leuk, maar het heeft me sterker gemaakt in wie ik nu ben. Ik heb mezelf in ieder geval nooit in een slachtofferrol geplaatst.

Gerard Cox zei: “Nederland is een paradijs. Perfect is het niet en zal het ook nooit worden. Maar volmaakter dan hier, vind je het nergens anders op de hele wereld.” Helemaal mee eens… . In Nederland mag bijna alles, een land wat ons veel mogelijkheden biedt. Je kan en mag zijn wil je wilt zijn, je kan bereiken wat je wilt bereiken, je mag je mening geven, je mag stemmen, want je stem zegt echt wel iets. Je mag fouten maken en tegelijkertijd krijg je ook de kans om sorry te zeggen.

Je mag zeggen wat je van het koninklijk huis vindt, je mag zeggen wat je van de politiek vindt en we kunnen alles bespreken. Als er iets gebeurd dan heb je ook gelijk 17 miljoen meningen. We moeten ons heel goed beseffen dat dit nog steeds in heel veel landen in de wereld niet mogelijk is. Je hebt het recht om te geloven wat je wil geloven… . Moslim, Christen, Jood of Atheïst. Maar respecteer elkaar!

Je kan met een kleurtje, met een andere achtergrond een podium krijgen, je kan en mag als moslim burgemeester worden, of een knuffelbeer van een rapper worden. Maar je moet er zelf wat vóór doen en ga niet steeds naar een ander wijzen die het zogenaamd voor jou onmogelijk maakt!

Laten we samen met elkaar het goede voorbeeld geven, laten we kijken naar wat we samen hebben en met elkaar bereikt hebben. Nederland telt meer dan 200 nationaliteiten. Alleen in Amsterdam wonnen er meer dan 180 nationaliteiten… . En daarmee is A’dam de meest diverse stad van de wereld.

Je zou door alle ophef bijna vergeten dat Nederland tot de minst racistische landen ter wereld behoort en dat er bijna geen land is waar de kloof tussen burger en de politie zo klein is. Het is verleden die ons gevormd heeft tot wat wij zijn en het gaat de toekomst vormen van wat we vandaag aan het doen zijn. Zonder het verleden zou Nederland niet boven aan de lijst staan als het minst discriminerende land in de wereld.

Bestaan er standbeelden van helden die geen bloed aan hun handen hebben. Nee. Moeten we dan alle symbolen van het verleden verstoppen omdat dit ook mensen kan kwetsen? Ik denk het niet. Concentreer je op wat wij nu samen te doen hebben en dat is onze oude scheidslijnen afschudden en iedereen eerlijke kansen geven.

Het mag ook zeker duidelijk zijn dat als we elkaar kwetsen ook sorry tegen elkaar mogen zeggen en met elkaar daarover in gesprek gaan. We zeggen allemaal wel eens iets waarmee we anderen kunnen kwetsen, maar heel vaak onschuldig en zonder een bedoeling.

Laten we niet oordelen over iemands uiterlijk, huidskleur of achtergrond. Daarom durf ik te zeggen dat ALL LIVES MATTER….

Nero de Boer

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden