Aantal gemeenten met verbod op ballonoplatingen in één jaar verdubbeld

Ballonresten op het strand.
Ballonresten op het strand.
Foto: Stichting De Noordzee

Steeds meer gemeenten verbieden ballonoplatingen. In één jaar tijd is het aantal gemeenten met een verbod verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting De Noordzee. 

Vorig jaar had in maart 17% van de gemeenten een verbod op ballonoplatingen, nu is dat 41%, oftewel 145 van de 355.

Ook in Ermelo
In Ermelo bepaalde de overgrote meerderheid van de gemeenteraad dat met de herziene Algemene Plaatselijke Verordening (APV) 2020, het oplaten van ballonnen die gevuld zijn met helium definitief is verboden.

Schadelijk
Restanten van ballonnen zijn immers schadelijk voor het milieu, zo zei de gemeenteraad te vinden. Bovendien worden de restanten opgegeten door vissen, vogels en andere dieren en zorgen voor dierenleed door verstrikking in linten of uithongering na het eten van ballonresten.

Per gemeente
Sinds de verantwoordelijkheid voor ballonoplaatbeleid in 2014 bij de gemeenten werd gelegd, monitort Stichting De Noordzee de stand van zaken per gemeente.

Over Stichting De Noordzee
Stichting De Noordzee is een onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie en is dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. De stichting richt zich op vier doelen: ruimte voor natuur, schone zee, duurzaam voedsel en natuurvriendelijke energie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen