Koks bereiden gratis maaltijden voor risicogroepen coronavirus in Ermelo en Harderwijk

Foto: Grietje-Akke de Haas

Vanaf vandaag, donderdag 19 maart, wordt er druk gekookt in een professionele keuken van een horecaondernemer in Harderwijk. Koks en vrijwilligers bereiden gratis maaltijden voor risicogroepen In Ermelo en Harderwijk. Dit zijn onder meer senioren, hulpbehoevenden, mensen met een kleine beurs, maar ook mensen die zich eenzaam voelen. Kortom de doelgroepen die door het coronavirus even niet de deur uit kunnen. De doelgroepen kunnen rekenen op 4 dagen een warme maaltijd per persoon.

“We zijn kerkelijk en voelen ons geleid”, zegt Job Burger van Fonteinwerk in Harderwijk, een onderdeel van de Protestantse Gemeente Harderwijk en initiatiefnemer van de actie. “Dit is echt een taak voor de kerk om de mensen te bedienen in tijden van nood.”

Producten restaurants
Zodra Fonteinwerk afgelopen zondag de berichtgeving hoorde dat alle restaurants de deuren moesten sluiten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werd besloten te koken voor de risicogroepen. Voor de producten werden meerdere restaurants benaderd, vertelt Job. Tot nu kregen ze de medewerking, lees producten, van maar liefst 6 restaurants. Dit zijn Restaurant Van Sprang uit Ermelo en uit Harderwijk:  Kok Experience, Restaurant Johannes, Van der Valk Harderwijk, Restaurant Luigi’s en Veluwse Bron. Restaurant ’t Nonnetje bood haar kok aan om te koken.

Roodgloeiend
Fonteinwerk lanceerde de actie via de Facebookpagina Job: “Er zijn nu al 75 aanmeldingen voor de maaltijden, en nog steeds staat de telefoon roodgloeiend. We horen soms hartverscheurende verhalen. Van een mevrouw die in Zweden woont bijvoorbeeld. Haar 88-jarige moeder woont in Harderwijk, ze maakt zich grote zorgen om haar. Ze vroeg ons om maaltijden bij haar moeder aan huis te brengen, met meteen het dringende verzoek op haar in te praten dat ze thuis moet blijven.”

Hopen op giften
Fonteinwerk bezorgt de maaltijden in Ermelo en Harderwijk, afhalen is niet mogelijk. Job is erg blij met de voedselvoorraden die ze gratis van de restaurants mochten ontvangen. “We gaan door met koken voor de risicogroepen tot het op is. Maar we hopen op giften zodat we het maaltijd verstrekken kunnen voortzetten.”

Gezonde maaltijden
In de keuken ruikt het ondertussen erg lekker. Kok Merwin de Lange van ’t Nonnetje bereidt in een hele grote kookpan bolognesesaus. Hij wordt geholpen door Esther Habekotté en Marielle. “We koken gezonde maaltijden met heel veel groenten die rijk zijn aan voedingsstoffen.” Aan ingrediënten is (nog) geen gebrek, de schappen van koeling liggen stampvol. Van kilo’s aan champignons, uien, bosuitjes, groene asperges, tomaten tot courgettes.

Reportage op NPO2
De Evangelische Omroep (EO) kwam vandaag verslag doen van de actie. De reportage wordt dinsdag 24 maart uitgezonden op NPO2 om 22.30 uur in het programma NieuwLicht . “We zijn een christelijk opinieplatform”, licht het EO-team toe, “met verschillende reportages laten we zien hoe mensen omgaan met het coronavirus en welke initiatieven er ontstaan.”

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen