Worden Lucas (3) en Rita de sterren van de ‘Miss Koe verkiezing 2020’ bij Firma Kamphorst in Ermelo?

Lucas, Peter, Rita en Sanne.
Lucas, Peter, Rita en Sanne.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Voor de 22e keer showen trotse veehouders van Veeteeltstudieclub Ermelo-Putten, hun kalfjes, pinken, vaarzen en koeien tijdens de ‘Miss Koe verkiezing’ op vrijdag 3 april. Deze keer is de voorjaarskeuring bij Firma Kamphorst aan Rodeschuurderwegje 26-28 in Ermelo, aanvang 19.45 uur. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

Met 19 inzendingen, goed voor ruim 50 kleine en grote koeien, is het aantal mooie dames die een gooi doen naar de prijsbekers extra groot. “We zijn dan ook super content met alle aanmeldingen”, zegt mede-organisator Heimen Vliek.

Jonge dames
Eerst laten de jonge dames zich van hun mooiste kant zien. Tieners die worden begeleid door kinderen in hun mooiste kleren. Lucas van Raalte bijvoorbeeld. Nu nog 3 jaar, maar op het moment van de keuring is hij net 4 jaar geworden. “Lucas wilde vorig jaar al meedoen”, lacht zijn moeder Sanne (30), “maar we vonden hem nog wat te jong.”

Roodbonte Rita
Inmiddels is Lucas goede vriendjes geworden met ‘zijn’ roodbonte Rita, het jonge kalfje op Boerderij Weelderen van zijn opa Peter van de Kamp (56)  in Putten. Hij toont totaal geen angst voor het jonge dier, ondanks dat kalfjes nog weleens nukkig uit de hoek willen komen. Spontaan knuffelt Lucas met Rita. De komende tijd is hij van plan veel te oefenen met haar, om eenmaal op de ‘catwalk’ goed voor de dag te komen. Voor de gelegenheid is Lucas van plan zich als cowboy te verkleden.

Hulp van zijn moeder
Moeder Sanne springt bij als Lucas eventueel hulp nodig heeft bij het begeleiden van Rita. Daar weet zij wel raad mee. “Tot mijn 14de heb ik ook meegedaan met het showen van kalveren, daarna met koeien. Mijn 2 jongeren zusjes Esther en Marleen hebben trouwens ook altijd meegedaan.

Sinds 1922
De boerderij van Peter van de Kamp in Putten kent een lange geschiedenis, die getuigt van een gedeelde passie in de familie. De boerderij zelf is in 1922 gebouwd door de opa van Peter, overgenomen door zijn vader, en sinds 1986 boert hij er. Peter hoopt dat met zijn zoon Erik (32) de familietraditie in de toekomst wordt voortgezet. “En misschien daarna door de kleine”, doelt hij op zijn 3-jarige kleinzoon.

Kijkje achter de staldeuren
Op boerderij Weelderen lopen zo’n 55 zwart- en roodbonte melkkoeien en 30 kalfjes en pinken (koeien vanaf 1 jaar) van het ras Holstein Frisian. Peter valt gerust een bijzondere boer te noemen, want hij laat ondanks dat de sector onder vuur ligt, juist graag zien wat er achter de staldeuren gebeurt.

Ruimte om te boeren
“De grootste uitdaging voor ons als boeren is dat we ruimte krijgen om te boeren. Daarvoor hebben we niet alleen de goedkeuring nodig van onze naaste buren. We merken namelijk dat de onwetendheid onder veel mensen heel groot is. Ook omdat in de media vaak dingen worden geschreven die niet kloppen. Daarom vinden we het belangrijk om te laten zien wat we hier echt doen. Door zelf te doen, aanraken en ruiken.”

Workshop ‘koeien melken’
Dat gebeurt onder meer met de workshop ‘koeien melken’, mét een leerzame koeienquiz die door de stal leidt. Peter en Sanne zijn er verbaasd over hoe populair de workshop is. “Er is heel veel animo voor, liefhebbers komen zelfs uit België om hier de workshop te volgen.”

Meer weten over Boerderij Weelderen? Zie boerderijweelderen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen