Horst en Telgt Ermelo krijgt windpark met 6 windmolens van minstens 250 meter hoog

Foto: Archief Grietje-Akke de Haas (foto van animatie van Prowind)

Met het vooruitzicht dat er geld valt te verdienen lijkt de onwil voor de realisatie van een windpark in Horst & Telgt een stuk minder. Temeer omdat als er toch windmolens moeten worden geplaatst langs de A28 op Ermelo’s grondgebied, je als buurtbewoners vertegenwoordigd door buurtvereniging Horst & Telgt beter zelf het initiatief kan nemen. 

‘Het is niet anders’
“Je kunt er tegen zijn en ze niet voor je deur willen, omdat windmolens niet mooi zijn en lawaai maken, maar het is niet anders. We moeten meebuigen om Ermelo energieneutraal te maken. Daarom willen we de lusten en de lasten liever in de buurt houden”, legde Marco van Donkersgoed gisteravond uit, dinsdag 3 maart, tijdens een informatiebijeenkomst in De Dialoog over de komst van een windpark in Horst en Telgt. Samen met Henk Jan Staal en Albert van Diest vormt Marco de Werkgroep Duurzame Energie Buurtvereniging Horst en Telgt.

Langs de A28
Waar gemeente Ermelo eerst geen windmolens op haar grondgebied wilde, heeft ze nu geen keus. Het oog viel op de locatie langs de A28. Tegen deze achtergrond nam de werkgroep het initiatief om mee te denken over grootschalige opwek van groene energie in het buitengebied. De geschikte ontwikkelaar voor duurzame energie die het maken van een plan van de werkgroep kan ondersteunen werd gevonden in Prowind.

Zes windmolens
Een vertegenwoordiger van Prowind lichtte toe dat in het plangebied van 42 hectare verdeeld over 19 landeigenaren maximaal 6 windmolens van 6 megawatt kunnen worden geplaatst. Deze moeten voor deze locatie minstens 250 meter hoog zijn om het juiste vermogen op te wekken. Hiermee zou aan 28.000 huishoudens elektriciteit kunnen worden geleverd. Het project gaat zo’n 30 tot 35 miljoen euro kosten.

Lasten en lusten
Om de lasten van de windmolens te compenseren krijgen 19 landeigenaren een basisvergoeding, als ook 36 andere omwonenden binnen een straal van 750 meter. De lusten van een windpark werden vertaald naar een omgevingsfonds. Volgens een prognose wordt het fonds elk jaar gevuld met 1 procent van de omzet, ofwel ongeveer 48.000 euro. Het is aan de lokale gemeenschap waar het geld voor wordt ingezet om de omgeving te verbeteren.

6 procent rendement
Het plan gaat daarnaast uit van evenredig partnerschap om in te participeren: 50 procent Prowind, 25 procent Energie Cooperatie (bestemd voor alle inwoners van de gemeente Ermelo) en 25 procent gelijk verdeeld over direct omwonenden en landeigenaren. Door te investeren in het windpark kan een aardig centje worden verdiend zoals het er nu voorstaat. Prowind had berekend dat met 1 procent van de omzet, 4,8 miljoen euro per jaar, over een periode van 20 jaar, 6 procent rendement tegemoet valt te zien. Daar waren wel oren bij het publiek, met vooral mensen uit Horst en Telgt, gezien de vragen die erover werden gesteld.

Kritiek
Kritiek was er ook op de buurtvereniging. Zo zou deze meer moeten opkomen voor de belangen van Horst en Telgt. Ook zou de straal van 750 vergroot moeten worden, zodat meer buurtbewoners profiteren van de lusten van een basisvergoeding.

Laagfrequent geluid
Een enkeling vreesde voor de gezondheid met de komst van de windmolens. Met name het laagfrequent geluid van een windmolen wordt gevreesd. Een vertegenwoordiger van Prowind achtte dit aandeel echter heel klein gezien de wettelijke regels. Bovendien moet de projectontwikkelaar aantonen dat het geluid van de windmolens binnen de grenswaarden voor de omgeving blijft.

Bouwfase in 2024/2025
De plannen voor het windpark verkeren nog in een pril stadium. Evenwel wordt verwacht dat de bouwfase in 2024/2025 plaatsvindt. Daarvoor moeten eerst gesprekken met de gemeente Ermelo worden gevoerd, vinden diverse onderzoeken plaats, een m.e.r.-procedure, vergunningstrajecten tot een zoektocht naar leveranciers. Prowind zegde toe alle belanghebbenden, belangstellenden en omwonenden erbij te betrekken vanaf stap 1 van het traject.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen