UMTS zendmast wijk Oost Ermelo: 13 van de 100 is niet genoeg…

De zendmast gezien vanaf de Tijmlaan.
De zendmast gezien vanaf de Tijmlaan.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Dertien van de ruim 100 adressen menen overlast te ervaren van de 37,2 meter hoge UMTS zendmast in het bos vlakbij de weg, in de hoek Ericalaan/Putterweg, en van de zendmast op het kazerneterrein aan de Leuvenumseweg. ‘Een dusdanig laag percentage waar geen eenduidige conclusie uit kan worden getrokken’, schrijft mevrouw Uittien, manager wonen bij woningcorporatie UWOON, op 6 februari 2020 in een brief aan mevrouw den Hertog.

De brief vervolgt: ‘Met deze uitkomst geeft de gemeente aan geen reden te zien om verder in gesprek te gaan met de huurdersorganisatie en de betrokken bewoners. De gemeente laat weten zich te houden aan de landelijke richtlijnen. Dit betekent dat ook UWOON deze zaak niet verder zal oppakken’. 

Verbijsterd
Mevrouw den Hertog die hemelsbreed op 300 á 400 meter afstand woont van de 37,2 meter hoge UMTS zendmast in het bos vlakbij de weg, in de hoek Ericalaan/Putterweg, is verbijsterd. “We zitten helemaal klem. Hoeveel personen zijn er dan nodig voor er actie wordt ondernomen”, gebaart ze naar haar zoon. Zij zwengelden in oktober 2018 de zaak rond de UMTS zendmast aan.

Hinder?
Sindsdien zijn de klachten van Den Hertog niet minder geworden. “Er zijn zelfs periodes dat het erger is.” In een brief gedateerd op 27 mei 2019 naar ruim 100 adressen, verzocht UWOON de geadresseerde te melden of deze of de huisgenoten hinder ervaren van de zendmasten.

Incompleet
Den Hertog meent dat het onderzoek incompleet was. “Ik heb mensen gesproken die wel klachten hebben, maar geen brief hebben gehad. UWOON wilde echter niet vertellen bij wie of in welke straten de brief is verspreid in verband met de privacywet.”

Zó niet serieus genomen
Den Hertog en haar zoon voelen zich zó niet serieus genomen. “Dat huurders van 13 adressen ook last ervaren van de zendmast(en) vinden UWOON en de gemeente kennelijk niet belangrijk genoeg. Maar elke huurder die overlast ervaart is toch één huurder te veel?!” Ze willen graag een volledig onderzoek door een onafhankelijk professioneel bureau. “Nu is het de slager die zijn eigen vlees heeft gekeurd”, menen ze. Ook willen ze openheid van zaken over wie en welke straat een brief heeft gehad.

Gemeenteraad
De gemeenteraad laat ze ook in de kou staan, vinden ze. Brieven met de klachten naar enkele raadsfracties leverde ze niets op. Van de gemeenteraad hoeven ze sowieso niet veel te verwachten. Een gesprek tussen een inwoner met de raadsleden op 11 december 2019, over de risico’s van de uitrol van 5G, waarmee deze duidelijk wilde maken wat straling met mensen doet, bevestigde dit wat Den Hertog en haar zoon betreft.

“Voor ons gevoel zijn de raadsleden niet neutraal en gedragen ze zich erg terughoudend. Er werd niet gevraagd: ‘Wat is uw probleem, wat zijn uw klachten en hoe kunnen we het oplossen’.”

Onmacht
Beiden schudden het hoofd van onmacht. Opnieuw vragen ze zich af: “Hoeveel personen met klachten zijn er dan nodig voor er actie wordt ondernomen?”

  • Reageren? Mail naar [email protected] Alle reacties worden doorgestuurd naar Den Hertog en haar zoon.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen