Nieuw in Ermelo: Stichting Twinkel zet zich in voor thuiswonende kinderen met een handicap

Suzanne Nijveld en Hermien Jansen.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Heeft u een thuiswonend kind dat verstandelijk, lichamelijk of meervoudig gehandicapt is? Ervaart u dat dit kind eigenlijk nergens terechtkan op het gebied van vrijetijdsbesteding? Wilt u graag dat uw kind toch ergens bijhoort en iets kan ondernemen met andere kinderen van de doelgroep? Dan is de in december 2019 opgerichte Stichting Twinkel wellicht iets voor u en uw kind(eren).

Het idee van Stichting Twinkel komt uit de hoed van Suzanne Nijveld uit Ermelo, zelf moeder van een thuiswonende 14-jarige dochter met een ernstige meervoudige handicap. Zij is rolstoelafhankelijk en kan nog kleine stukjes lopen.

Zo jammer
“Sinds ’s Heeren Loo de doelgroepen heeft afgestoten voor gebruik van het zwembad dat inmiddels is gesloten, kan zij nergens meer terecht om te sporten. Dat is zo jammer, want zwemmen kunnen eigenlijk alle kinderen met een handicap. Bovendien is het water lekker warm en is zwemmen goed voor hun spieren en ledematen.”

Weinig te doen
Uitwijken naar een ander zwembad in Ermelo of omringende plaatsen is niet mogelijk heeft Suzanne ondervonden. “In reguliere zwembaden is geen ruimte vanwege de volle roosters; ook zijn de zwembaden niet toegerust op kinderen met een meervoudige handicap.” Maar ook op het gebied van andere activiteiten is er weinig te doen voor de doelgroep. Dit terwijl meent Suzanne, ze er toch graag bij willen horen, mee willen doen. “Ons doel is meer aansluiting bij de samenleving te vinden, en voorkomen dat kinderen en jongeren van de doelgroep en hun ouders/verzorgers, broers en zussen in een isolement dreigen te raken.”

Behoefte?
Hoewel Stichting Twinkel officieel een feit is, de wil er is, bevindt het hoe of wat zich nog in een verkenningsfase. Suzanne wordt daarbij geholpen door mede-bestuursleden Hermien Janssen en Jannie van Oossanen. Het bestuur hoort dan ook graag van ouders/verzorgers van kinderen van de doelgroep of er behoefte is aan de missie van Stichting Twinkel. Dat is spel, sport en belevingsactiviteiten organiseren voor kinderen en jongeren van de doelgroep in de regio Noord-West Veluwe, informatieve bijeenkomsten voor ouders/verzorgers en activiteiten voor broers en zussen.

Voorstelling CliniClowns
Er is al een informatie-avond geweest voor ouders over ‘Wat te doen als je kind 18 wordt?’ Speciaal voor kinderen met een verstandelijke en/of meervoudige handicap tot en met 18 jaar, geven de CliniClowns de voorstelling Post, op vrijdag 28 februari om 10.30 en 11.30 uur in Wijkcentrum Stad, Houtkamp 33 in Harderwijk. De voorstelling is zeer geschikt voor kinderen met een ontwikkelingsniveau tot ca. 6 jaar. Opgeven kan via Facebook van Stichting Twinkel.

Aan één woord genoeg
Suzanne en Hermien stellen zich zo voor ook wandeltochten te organiseren voor ouders/verzorgers met hun kind. “Nu loop je zo in je eigen straatje rond. Tijdens zo’n wandeltocht kun je ervaringen met elkaar delen. Met iemand praten met wie je aan één woord genoeg hebt.” Stichting Twinkel wil zich ook richten op het organiseren van muziekactiviteiten. “Muziek doet immers wat voor iedereen. Je kan ernaar luisteren, op bewegen tot meezingen.”

  • Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Stichting Twinkel? Like dan de Facebookpagina
  • Stichting Twinkel is bezig een website te maken
  • Voor informatie kunt u ook mailen met Stichting Twinkel: [email protected]
  • Bellen mag ook: Suzanne Nijveld: 06 2381 6195

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden