Musical Vrolijke Frans in Zendingskerk Ermelo: eeuwenoude moraal in verfrissend nieuw jasje

Op 14 en 15 februari om 20.00 uur speelt de spelgroep van de Zendingskerk de musical ‘Vrolijke Frans’. Het is een spiegelverhaal waarin hebzucht, uiterlijk vertoon tot zelfverrijking op gespannen voet staan met wat er echt belangrijk is in het leven. Een saai en uitgekookt thema zegt u? Nee hoor, de eeuwenoude moraal is in een verfrissend nieuw jasje gestoken vol met aanstekelijke liedjes, uitstekende muzikale begeleiding en verrassend goed acteerwerk.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Poeslieve maniertjes
De musical draait om het gezin Bernard dat pas is verhuisd naar een villa, gebouwd op een plek waar vroeger een klooster van de Franciscanen heeft gestaan. Lenie van ’t Veer is ijzersterk in haar rol als moeder Johanna. Het publiek zal zelden iemand hebben meegemaakt die zo van het uiterlijk vertoon is. Hebzucht, huichelarij en zelfverrijking zijn haar niet vreemd, en weet Van ’t Veer op groteske wijze uit te vergroten. Tegelijkertijd wordt het publiek op het verkeerde been gezet door haar poeslieve maniertjes.

Het perfecte plaatje
Dochter Clara, een rol van Mileen Ata, heeft weinig van haar moeder meegekregen. Zij is juist maatschappelijk bewogen en helpt mee aan een project voor Syrië. Ook wil ze graag een dansopleiding volgen. Wat niet in het perfecte plaatje past dat haar ouders voor ogen hebben voor hun dochter.

Blij van geest
Franciscus van Assisi die 700 jaar terug zijn luxe bestaan inruilde voor een leven in eenvoud, verschijnt in hun dromen en hoopt soelaas te brengen. Op zeer eigentijdse wijze weet Johan van Voskuilen zijn boodschap opnieuw te verspreiden: liefde voor de Schepper, voor mens en natuur. Lichtvoetig,ongecompliceerd, met humor en vooral blij van geest.

Losbandig leven
Maar slagen de gezinsleden erin zijn boodschap te vertalen naar wat voor hun als familie belangrijk is? Want ook zoon Frank die een losbandig leven leidt, dreigt te ontsporen.

Stukje gemeentevorming
Het is alweer de negentiende keer dat de Zendingskerk een musical op de planken brengt. Wat bijdraagt tot een stukje gemeentevorming vindt regisseuse Gertia Coenraats. Daarom is ze ook blij dat er zoveel jeugd meespeelt. De musical ‘Vrolijke Frans’ is geschreven door Reini Bouma, Henk-Jan de Groot, Hans Jonker en Alette Wubs van de PKN gemeente de Oase in Drachten.

Gratis toegang
‘Vrolijke Frans’ wordt gespeeld op vrijdag 14 en zaterdag 15 februari. De kerkzaal van de Zendingskerk aan de Harderwijkerweg 10 is open vanaf 19.30, aanvang; 20.00. De toegang is gratis, in de pauze is er een pot voor een vrijwillige bijdrage. Iedereen van harte welkom!

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden