’s Heeren Loo Ermelo opent eerste gasloze nieuwbouw, speciaal voor doofblinde cliënten

Foto: Communicatie 's Heeren Loo Ermelo

Begeleid door tromgeroffel van Doe Maar en onder toeziend oog van burgemeester André Baars van de gemeente Ermelo, mocht Joop als oudste bewoner met zijn begeleider het lint doorknippen. De officiële opening van een bijzonder nieuw thuis voor hem en 19 andere bewoners: De Bongerd, op het woonzorgpark van ’s Heeren Loo. De meeste bewoners zijn al wat ouder en allemaal hebben zij te maken met een verstandelijke beperking én doofblindheid.

Prachtig
Rianne van Eijk, regiodirecteur van ’s Heeren Loo in Ermelo licht de keuze toe om De Bongerd speciaal in te richten op deze groep cliënten. “Wij hebben de wens om ook hen optimale mogelijkheden te geven zich te ontwikkelen en hun leven zelf in te vullen. We willen hier graag nog stappen in maken. Het advies dat we hebben ingewonnen bij zorgorganisatie Bartiméus heeft ons echt geholpen bij de inrichting van het gebouw en de zorg die we daar nu kunnen bieden. Het is een prachtige woon- en werkplek geworden.”

Zelfstandiger en meer ondernemend 
Zo zijn de gezamenlijke ruimtes overzichtelijk, en is er door verschillende hoekjes voldoende geborgenheid en veiligheid. Contrastrijke inrichting zorgt dat bewoners meer zelfstandig hun weg kunnen vinden. Biodynamische verlichting helpt ze hun dagritme te bepalen. “Eén van de begeleiders vertelde al dat cliënten daardoor meer ondernemend zijn”, geeft van Eijk aan. “En bewoners kunnen ook andere zintuigen gebruiken. Er hangen bijvoorbeeld voelborden bij de studio’s, om te weten welke ruimte van hen is. En met behulp van een bijzondere manier van communicatie, hand-onder-handcontact, kunnen cliënten en begeleiders elkaar beter begrijpen.”

Duurzaam en gasloos
De Bongerd is ook gasloos: zonnepanelen wekken elektriciteit op. Warmtepompen zorgen voor de warmte en voor het warme water in de boilers. Ook isolerend glas, vloerverwarming en LED-verlichting dragen bij aan de duurzaamheid van het gebouw. “Het eerste gasloze zorggebouw in de gemeente”, aldus burgemeester Baars. Een mooie bijdrage dus aan zowel de duurzaamheidsdoelen van ’s Heeren Loo als die van de gemeente Ermelo.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden