Toneelgroep De Tachtigers Ermelo zet dijk van een jubileumvoorstelling in de steigers

Compleet onvoorbereid ‘binnenvallen’ halverwege de repetities van de jubileumvoorstelling van de Toneelgroep De Tachtigers uit Ermelo. Dat deed ermelo.nieuws.nl zaterdag 11 januari; de titel van het stuk was mij niet eens bekend. Een avontuur dat goed uitpakte zo bleek achteraf.

De voorstelling ‘Vogels’ wordt 24 en 25 januari 2020 gespeeld in Theater De Dialoog Ermelo, aanvang 20.15 uur. Kaarten via theaterdialoogermelo.nl of aan de kassa.

Door Grietje-Akke de Haas, met fotoreeks.

Snel, snedig en humoristisch
Vergelijk het met zappen op de TV. Opeens wordt je aandacht getrokken door de cast van de film of talkshow. Die hebben een soort uitstraling waardoor je blijft kijken. Zo ook bij Toneelgroep De Tachtigers. De mimiek die bij hun rol hoort wordt onwaarschijnlijk sterk neergezet. Ze vertolken snelle, snedige en humoristische dialogen met exact getimede onheilspellende stiltes.

Ironische ondertoon
Wat intrigeert is de ironische ondertoon in het stuk. Ofwel, er wordt veel niet gezegd, maar de lichaamstaal spreekt boekdelen. De wijze waarop Linda bijvoorbeeld, gespeeld door Sjarenka Bognar, met opgetrokken neus zegt: ‘Ik ben blij dat ik van hem af ben’, terwijl een gevoel van paniek van haar afdruipt.

Charmante maniertjes
Echt humor is ook de wijze waarop Doky Evers de rol van Joost neerzet. Als vrouw op leeftijd weet zij de veel jongere Patrick, gespeeld door Erik Langelaar, met haar charmante maniertjes moeiteloos om haar vinger te winden. Ondertussen Linda verbijsterd achterlatend. Erg sterk in hun rol zijn bovendien Ellen de Wilde als de ietwat hysterische Carla en Peter Hulshof als de goedige Jaap.

Mooi en ambitieus
Ondanks een eerste goede indruk bleek het spel nog beter te kunnen, zo meende regisseur Wilco van Veen. Terecht zo bleek. Met het aangeven van bepaalde nuances kwam het spel alleen maar beter tot zijn recht. Want dat is namelijk het doel van van Van Veen; een mooie en ambitieuze voorstelling brengen die het niveau van het amateurtheater ontstijgt.

Niet kluchtig
‘Vogels’ is een komedie geschreven door Haye van der Heyden, onderhoudend en eigentijds zonder kluchtig te worden. De voorstelling gaat over verwoede pogingen zich te bevrijden uit een vervlochten relatie, en de sprong te wagen naar een lonkende nieuwe liefde en daarbij te stuiten op onverwachte ontwikkelingen. Met alle gevolgen van dien… .

‘Spoken’ in 1980
‘Vogels’ is de jubileumvoorstelling van De Tachtigers, want de toneelgroep bestaat 40 jaar. Ina Holtrop (90) was één van de oprichters, samen met Henk van Andel en Hugo van der Wel. “De 2 mannen waren bevriend en op een verjaardagspartijtje vatten ze het idee voor een toneelgroep. Zij vroegen of ik ook mee wilde doen. Van lieverlee kwamen er meer mensen bij. Onze eerste voorstelling was ‘Spoken’ van de Noorse toneelauteur Henrik Ibsen. Dat was in 1980 en we speelden gelijk voor een volle zaal.”

Actief betrokken
Toneelgroep De Tachtigers brengt ieder jaar een stuk op de planken. Ina Holtrop stopte 3 jaar terug met spelen, maar is nog altijd actief betrokken bij de toneelgroep.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden