Burgemeester André Baars Ermelo reikt postuum Mobilisatie Oorlogs Kruis uit aan George Pietraroia

Burgemeester André Baars en Karl Pietraroia.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Vanmiddag, woensdag 8 januari, heeft burgemeester André Baars postuum het Mobilisatie Oorlogs Kruis uitgereikt aan George Pietraroia, geboren op 11 juli 1885 te Semarang en gesneuveld op 08 februari 1944 te Petamburan. De onderscheiding is uitgereikt aan de kleinzoon van de heer Pietraroia: Karl Pietraroia (81), in gezelschap van zijn vrouw Gerry, zoon Anton en schoondochter Tati.

Met de toekenning van het Mobilisatie Oorlogs Kruis wordt de heer Pietraroia door de Nederlandse Overheid alsnog gewaardeerd, voor zijn inzet in Nederlands-Indië tijdens de oorlog. Dit dankzij het speurwerk van KNIL-afstammeling Marco Huysdens; het voorwerk was gedaan door achterkleinzoon Anton die daarvoor het Nationaal Archief in Den Haag raadpleegde.

Bronzen en Zilveren Medaille
Voor de 2e Wereldoorlog was George Pietraroia in februari 1898 opgekomen bij het Korps Pupillen in de Oost. Tijdens deze diensttijd is hij met name ingedeeld geweest bij het 16e en 17e Bataljon Infanterie en heeft hij diverse Krijgsverrichtingen gedaan. Pietraroia kreeg onder meer de Bronzen Medaille toegekend en de Zilveren Medaille.In 1915 wegens zwaaide hij af en kreeg het certificaat van goed gedrag toegekend.

Dienen voor het Nederlandse belang
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Pietraroia zich opnieuw gemeld. Zijn opkomst is niet bekend, evenals zijn militaire staat van dienst uit die tijd. Waarschijnlijk doordat hij al ver in zijn pensioentijd zat en toch wilde dienen voor het Nederlandse belang in NL-Indië.

Wat wel bekend is, is zijn Japanse interneringskaart. Hierop komt het volgende naar voren: Hij was Sergeant 1e klas en Stadswachter van TEGAL.
19-08-1942 Krijgsgevangen gemaakt
10-09-1942 overgebracht door Japanse Militaire Politie, Kempetai naar JAVA POW camp
12-11-1943 Ziek geworden aan Diabetes en Chronische Myocarditis
08-02-1944 Overleden in het Hospitaal van JAVA 1 POW camp
08-12-1944 Begraven op de Patamburan begraafplaats, Jakarta-city

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden